(Ne)vrijeme za trzavice
129

Čović indirektno prozvao partnere: "Hrvati jedini iskreno provode evropske procese"

A. L.
Foto: A. L. / Klix.ba
Foto: A. L. / Klix.ba
Napad je najbolja odbrana. Taktika je to koju je danas iskoristio lider HDZ-a Dragan Čović nakon niza kritika Amerikanaca, između ostalog, i za neposvećenost evropskom putu što mu, očigledno najteže pada.
Čović, možda malo i uznemiren uslijed američke diplomatske ofanzive protiv njega, odlučio je danas iz Ljubuškog prilično oštro prozvati partnere u vlasti da su zapravo oni ti koji ne rade ništa na evropskom putu.

Tako je lider HDZ-a kazao da predstavnici hrvatskog naroda "jedini iskreno provode evropske procese" dodavši da to ne bi funkcionisalo da nema Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, na entitetskom i državnom nivou.

Izjava je bila prilično štura i Čović nije dao nikakve argumente koji bi je potkrijepiti. S druge strane, kada su ga Amerikanci prethodnih sedmica kritikovali propitujući njegovu evropsku opredjeljenost, bili su daleko konkretniji.

Tako je američki diplomata zadužen za Evropu i Aziju James O'Brien tokom boravka u Sarajevu o Čovićevoj evropskoj opredjeljenosti kazao:

"Lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektivi BiH poduzimao bi korake da zacijele rane iz prošlosti i promoviše pomirenje. Dragan Čović se tako ne ponaša, a mladi ljudi napuštaju Hercegovinu tražeći bolje šanse drugdje", kazao je O'Brien.

Dok Čović tvrdi jedno, drugo ne tvrde samo Amerikanci već čak i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler koji je početkom mandata izgovorio riječi kojima se Čović dugo dičio - da je šampion na putu evropskih integracija u BiH.

Nakon nekoliko godina Sattler se predomislio i kazao kako više to ne misli već smatra "da u BiH ne vidi puno šampiona evropskih integracija" a da ih ima najviše među mladima i u civilnom društvu.

Treba se prisjetiti i toga da se Čović na sličan način od Amerikanaca branio i prošlog ljeta. Sumnju u njegovu EU opredjeljenost tada je iznio američki ambasador Michael Murphy.

Pokušavajući odgovoriti Amerikancima, jasno je kako je Čović zapravo odgovorio partnerima na državnom, ali i entitetskom nivou. To je učinio pred vjerovatno najvažnije sedmice aktuelne državne vlasti kad je u pitanju evropski put jer hitno moramo donijeti nekoliko važnih zakona ako želimo pozitivnu reakciju Evropske unije u martu.

Veliko je pitanje kako će u Trojci i da li će uopće reagovati na Čovićeve prozivke. Lider HDZ-a je vjerovatno do sada procijenio koliko daleko može ići s njima, ali postavlja se pitanje da li u ovom trenutku eventualnim nesuglasicama više rizikuje on ili Trojka. Dugo se špekuliše o tome da je Čović pod američkom lupom. Kladioničarskim rječnikom rečeno, ako bi postojali koeficijenti na narednog političara koji će završiti na američkoj crnoj listi, on bi sigurno bio među "favoritima".

Da li će i koliko dugo "gospodin optimizam" koji je u međuvremenu prestao biti "šampion evropskih integracija" imati ovakvu samouvjerenost vidjet ćemo vrlo brzo, možda i brže nego što Čović misli.