Čelnici dva HDZ-a
85

Čović i Plenković: Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su istinski predvodnici EU i NATO puta

A. D.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnim temama, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i o daljnjoj ekonomskoj saradnji između dvije zemlje.

Čović je naglasio snažnu opredijeljenost dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora prema uključivanju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO, saopćeno je iz HDZ-a.

"Predstavnici hrvatskog naroda u BiH su na tom putu istinski predvodnici, što su dosljednim poštivanjem ovih vanjskopolitičkih ciljeva domovine Bosne i Hercegovine na primjerima i pokazali, rečeno je.

Čović je kazao i da je nužno što prije okončati proces formiranja vlasti na svim nivoima uz dogovor i kompromis i pronalazak zajedničkog stava pri implementaciji potpisanog sporazuma između HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA kao izbornih pobjednika među svojim narodima

Plenković je ovom prilikom istaknuo snažno zalaganje hrvatske Vlade za što brže priključivanje Bosne i Hercegovine Euvopskoj uniji i NATO-u. U tom kontekstu, rekao je i kako su prepoznati konzistentni stavovi predstavnika hrvatskog naroda u BiH, koji snažno podržavaju put BiH prema EU i NATO-u. Ocijenio je kako su ti procesi nužni za stabilnost, mir te ekonomski i razvojni napredak Bosne i Hercegovine.

,"Hrvatska će kao članica EU i NATO-a biti i dalje snažan zagovornik takve politike i pomoći BiH na tom putu. U BiH je pri izradi zajedničkih politika važno uvažavanje svih prava i interesa tri jednakopravna konstitutivna naroda'', kazao je Plenković.