Sastanak u Sarajevu
4

Čović i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH

Klix.ba
Luigi Pezzuto i Dragan Čović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Luigi Pezzuto i Dragan Čović (Foto: Predsjedništvo BiH)
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas s apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom. Teme susreta bile su o aktuelnim političkim prilikama u BiH, kao i odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, Čović je istaknuo da je trenutno prioritet izmjena Izbornog zakona, u skladu s odlukama Ustavnog suda i Suda za ljudska prava, kako bi se omogućilo svim građanima da biraju svoje legitimne predstavnike na svim nivoima vlasti, te se na taj način zaštitile jednakost i jednakopravnost svih naroda Bosne i Hercegovine.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Razgovarano je i o demografskim procesima Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini nakon završetka rata od 1996. do danas, kao i s demografskim promjenama u BiH općenito.

Usaglašeno je kako je od sudbinske važnosti stavljanje snažnog naglaska na brigu za one koji su ostali u BiH, te na zaustavljanje njihovog iseljavanja.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Mons. Pezzuto je i ovoga puta izrazio podršku Svete Stolice našoj zemlji i boljem razumijevanju među svim narodima Bosne i Hercegovine.

Sastanku je, pored apostolskog nuncija, prisustvovao i vojni biskup Tomo Vukšić.