Bitno jedinstvo
12

Čović: Hrvati u BiH i u Hrvatskoj su jedan narod u dvije države

SRNA
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, nazočio je, u okviru drugog dana dvodnevne manifestacije pod nazivom Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine u Zagrebu, euharistijskom slavlju u samostansko-župnoj crkvi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici.

Svetu misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Nakon svete mise, priređeno je predstavljanje tradicijske kulture Hrvata BiH kroz pjesmu i ples, uz nastupe zborova i kulturno-umjetničkih društava, te su predstavljene narodne nošnje iz svih krajeva domovine.

U svome obraćanju, Čović je kazao kako se i ovom manifestacijom pokazalo da su Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u Bosni i Hercegovini jedan narod u dvije domovine, te da se i na ovaj način jača pleter jedinstva te da, iako je iskušenja mnogo, nebrojeno puta se pokazalo da se kroz zajedništvo mnogo toga može napraviti.

U ovom bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su predstavnici preko dvadeset zavičajnih Zajednica, udruga i klubova BiH, gdje se okupljaju Hrvati koji žive u Hrvatskoj.

"Od iznimne je važnosti očuvanje tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama, jer ta baština je vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti, nego i što tradicijski običaji, kako vjerski, tako i kulturni, često čuvaju vrlo stare sadržaje, pa i neke koje više ne nalazimo u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini", poruka je sa skupa.

Manifestaciji su nazočili i drugi dužnosnici HDZ-a BiH sa svih razina izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.