Javna tribina HDZ-a BiH
2

Čović: Hrvati se i u Mostaru osjećaju neravnopravnim

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je danas u Banjoj Luci prijedlog reorganizacije BiH.

"Meni je prevashodan cilj razgovarati s ljudima širom BiH da čujemo s kojim se preprekama suočavaju i što je prepreka da u BiH žive bolje kako bi na osnovu toga mogli voditi pregovore s predstavnicima Evropske unije o provedbi presude Evropskog suda u Strasbourgu, reorganizaciji Federacije BiH“, rekao je Čović u obraćanju novinarima.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH stoji na stanovištu da BiH teba biti organizovana na tri nivoa vlasti i svaki od njih bi trebao imati izvršnu sudsku i zakonodavnu vlast.

"Kada je u pitanju srednji dio vlasti, njega je najbolje organizirati kroz četiri teritorijalne jedinice sa sjedištem u Banjoj Luci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru, uz poštovanje pune institucionalne i teritorijalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda“, pojasnio je Čović, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Osvrčući se na prijedlog SAD-a oko novog ustrojstva Federacije BiH, Čović je rekao da se problemima u BiH može prilaziti parcijalno, ali da u startu ima rezervu prema tome.

"Ako se to desi onda to mora biti rješenje koje neće biti prepreka za život u BiH, i u tom smislu o prijedlog smanjenju broja kantona me čini skeptičnim“, dodao je Čović.

Kako su građani hrvatske nacionalnosti bili u prilici postavljati tokom tribine pitanja lideru HDZ-a, iz njih se jasno dalo zaključiti da se i dalje smatraju neravnopravnim u RS.

Prema Čovićem riječima, "prvo treba stvoriti ustani okvir za ravnopravnost, pa onda o njoj govoriti“.

"Kada biste došli u Mostar i tamo bi vam Hrvati rekli da nisu ravnopravni, jer je ovo neuređeno društvo. Kao uvjet da se to riješi treba riješiti ekonomska i socijalna pitanja koja su prioritet prioriteta. U ovakvoj političkoj situaciju kakvu sada imamo, mi to nećemo riješiti, zato ja mislim da u ovoj godini moramo riješiti pitanje ustavnih promjena, a onda se okrenuti rješavanju ekonomskih problema“, zaključio je Čović.