{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Hrvati se i u Mostaru osjećaju neravnopravnim

A
25.2.2013. u 17:31
2
20
Čović: Hrvati se i u Mostaru osjećaju neravnopravnim
2
Čović: Hrvati se i u Mostaru osjećaju neravnopravnim
Foto: Anadolija
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je danas u Banjoj Luci prijedlog reorganizacije BiH.
"Meni je prevashodan cilj razgovarati s ljudima širom BiH da čujemo s kojim se preprekama suočavaju i što je prepreka da u BiH žive bolje kako bi na osnovu toga mogli voditi pregovore s predstavnicima Evropske unije o provedbi presude Evropskog suda u Strasbourgu, reorganizaciji Federacije BiH“, rekao je Čović u obraćanju novinarima.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH stoji na stanovištu da BiH teba biti organizovana na tri nivoa vlasti i svaki od njih bi trebao imati izvršnu sudsku i zakonodavnu vlast.

"Kada je u pitanju srednji dio vlasti, njega je najbolje organizirati kroz četiri teritorijalne jedinice sa sjedištem u Banjoj Luci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru, uz poštovanje pune institucionalne i teritorijalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda“, pojasnio je Čović, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Osvrčući se na prijedlog SAD-a oko novog ustrojstva Federacije BiH, Čović je rekao da se problemima u BiH može prilaziti parcijalno, ali da u startu ima rezervu prema tome.

"Ako se to desi onda to mora biti rješenje koje neće biti prepreka za život u BiH, i u tom smislu o prijedlog smanjenju broja kantona me čini skeptičnim“, dodao je Čović.

Kako su građani hrvatske nacionalnosti bili u prilici postavljati tokom tribine pitanja lideru HDZ-a, iz njih se jasno dalo zaključiti da se i dalje smatraju neravnopravnim u RS.

Prema Čovićem riječima, "prvo treba stvoriti ustani okvir za ravnopravnost, pa onda o njoj govoriti“.

"Kada biste došli u Mostar i tamo bi vam Hrvati rekli da nisu ravnopravni, jer je ovo neuređeno društvo. Kao uvjet da se to riješi treba riješiti ekonomska i socijalna pitanja koja su prioritet prioriteta. U ovakvoj političkoj situaciju kakvu sada imamo, mi to nećemo riješiti, zato ja mislim da u ovoj godini moramo riješiti pitanje ustavnih promjena, a onda se okrenuti rješavanju ekonomskih problema“, zaključio je Čović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: