BiH
2

Čović: Hrvata u BiH ima blizu 570.000

FENA
Dragan Čović
Dragan Čović
"Prema podacima koji se svakodnevno dobivaju, ja osobno mislim da će Hrvata u BiH prema zadnjem popisu stanovništva biti oko 570.000", izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je nakon trosatnih razgovora između vodstva dva HDZ-a na najvišem nivou i, uz prisustvo i predstavnika najjačih kantonalnih organizacija dvije stranke te ostalih stranačkih dužnosnika najavio i nastavak razgovora oko presude Sejdić-Finci, koji će se u organizaciji EU održati u srijedu u Sarajevu.

Napomenuvši pritom kako je optimističan, Čović je izjavio kako se tim pitanjem ne rješava hrvatsko pitanje, što su po njegovom mišljenju samo špekulacije, već je to samo pitanje odluke suda u Strazburu i izbora tri člana Predsjedništva BiH.

Ako se sve te stvari poslože, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH, ne vidim ni jednog razloga zašto Mostar ne bi bio do kraja godine riješen.

Predsjednici dva HDZ-a složili su se nakon sastanka da su današnji razgovori bili jako otvoreni, izravni i bez kalkulacija.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je izjavio kako postoji niz otvorenih pitanju u funkcioniranju, odnosno nefunkcioniranju sporazuma između dva HDZ-a, pogotovo na kantonalnom nivou, dok se sporazum na najvišem nivou poštuje.

O daljnjoj saradnji svaka će stranka odlučiti na svojim najvišim stranačkim tijelima do kraja novembra.