ICTY
56

Čović: Haški tribunal ne bi trebalo da koristi institut "udruženi zločinački poduhvat"

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dragan Čović je danas u ime Predsjedništva BiH u Sarajevu otvorio konferenciju "Dijalozi o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", kojoj među ostalima prisustvuje i glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.

Čović se osvrnuo na dosadašnji 24-godišnji rad Haškog tribunala kroz vlastite stavove, koji, sam je naglasio, ne predstavljaju jedinstveno mišljenje kolektivnog šefa države.

"Danas je BiH jednako složena u promišljanju kao i u vrijeme rata. Prema rezultatima popisa iz 1991. godine i 2013. možemo vidjeti da imamo potpuno etnički čista područja. Naravno, ja vas uvjeravam da je naša briga očuvati BiH kao cjelinu i očuvati njen euroatlantski put, ali velika iskušenja dolaze zbog etnički čistih područja, ne samo ratnim nego i postratnim djelovanjem. Sam grad u kojem se danas nalazimo je prema posljednjem popisu etnički gotovo čist", rekao je Čović.

On je podsjetio da u BiH, kao i u Hrvatskoj i Srbiji, postoji podijeljen stav o tome ma koliko god se trudili da pravda dođe na svoje mjesto.

"Tri strane u BiH imaju različit pogled na rad tribunala, od krajnje negativnih koji tvrde da rad tribunala šteti odnosima u BiH, do ocjene koju ja podržavam, a to je da bez tribunala ne možemo govoriti o pravdi na području bivše Jugoslavije. Kada je riječ o selektivnosti u primjeni pravde, ja vjerujem da pravnom institutu 'udruženi zločinački poduhvat' nije mjesto u tribunalu, niti u bh. pravosudnim institucijama", rekao je Čović u Sarajevu.

Član Predsjedništva BiH je dodao kako se u BiH mora iskoristiti vrijeme koje dolazi, a u cilju dostizanja istine i pravde.

"Pravda mora doći do svakog doma i žrtve zločina, kako bi se svaki logor tako i definisao, da oni koji su ih uspostavili uistinu osjete pravdu te kako bi porodice konačno došle do ostataka svojih članova porodica", rekao je Čović dodavši kako veliki broj zločina nije procesuiran.

"Hiljade je onih koji nisu procesuirani. Duboko vjerujem da se na to gleda drugačije nego nekada i siguran sam da ćemo izdvojiti dovoljno sredstava da svi ljudi koji rade u Tužilaštvu i Sudu BiH ne budu okaljani zbog političkog utjecaja na njihov rad. Ja sam uvjeren da ćemo završiti one procese koje nismo u posljednjih 20 godina, također uvjeren sam da vaš posao nije ostvariti pomirenje nego ostvariti istinu i pravdu, mada ćemo najveći dio tog posla morati uraditi mi u BiH", zaključio je Čović.