Valja, pa ne valja
517

Čović "gurao" Schmidta u bonske ovlasti, a sada ga "protjeruje" iz Sarajeva

D. Be.
Christian Schmidt i Dragan Čović
Christian Schmidt i Dragan Čović
Dva dana prije nego će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, Dragan Čović ga je podržavao u težnji da nametne odluke koja će ići u korist HDZ-a. Podršku je pružala kompletna hrvatska Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem.

"Ono što imamo danas, bar što ja znam kada je u pitanju potencijalna namjera da se nametnu određene odluke, odluke će ići u pravcu da osiguramo demokratsku proceduru i da se nakon izbora mogu primijeniti rezultati, kako bi se do kraja godine mogla iskoristiti prilika za dobijanje kanditatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Čović u društvu Plenkovića.

Odmah zatim je predsjednik HDZ-a RH i premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao da zvanični Zagreb, prema ono što je vidio, podržava naum visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

"Što se tiče sadržaja, to zna detaljno samo on. No, ono što smo vidjeli, vidjeli smo da je riječ o konstruktivnom prijedlogu", rekao je.

Dva dana nakon odluke visokog presdtavnika Christiana Schmidta Dragan Čović će s kolegama u HDZ-u i HNS-u donijeti zaključak kojim "izražava snažno nezadovoljstvo zbog nametnutih odluka visokoga predstavnika za Bosnu i Hercegovinu o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona BiH" jer nisu po njihovoj volji, odnosno kažu da nisu na tragu odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

Čovićev HNS u saopćenju navodi da korištenje bonskih ovlasti ne odgovara demokratskim načelima, iako su ranije podržavali Schmidta da nametne ono što HDZ-u ide u prilog.

Iako je visoki predstavnik nametnuo tehničke izmjene zakona koje će omogućiti veću transparentnost izbornog procesa, HNS se ne slaže ni sa tim pa kaže da će CIK dobio veće ovlasti " što omogućava zloupotrebe i donošenje politički motiviranih odluka".

I za kraj, najnovija ideja stranaka koje je okupio Dragan Čović, jeste ideja da se Ured visokog predstavnika "protjera" iz glavnog grada BiH.

"Pozivamo da se žurno razmotri prebacivanja središnjega Ureda visokoga predstavnika (OHR) iz Sarajeva u Brisel kako bi se zaštitila sigurnost i neovisnost visokoga predstavnika i oslobodila od političkih utjecaja", naveli su.

A ko vrši politički utjecaj i lobira na sve strane najbolje govori izjava Plenkovića koji se pohvalio kako je najzaslužniji što temu Bosne i Hercegovine već šest godina kontinuirano "diže" na površinu u institucijama EU i zagovara intervencije u izborni zakon u korist ideje koju zastupa predsjednik njegove sestrinske stranke u BiH.

Također, ono što se može primjetiti, jeste da stranke okupljene oko HNS-a kreću u fabriciranje tema o navodnoj mržnji i nasilju te pozivima na ubistva!? Tako pojedinačne ispade na društvenim mrežama planski, putem svojih medija, plasiraju i predstavljaju kao stav cijelog jednog konstitutivnog naroda.

No fakt je da je predstavnica Dragana Čovića na sastanku sa Christianom Schmidtom govorila o "mogućem nasilju na jugu zemlje" ako izmjene Izbornog zakona BiH ne budu po volji HDZ-a. To je u intervju za Klix.ba potvrdio i Predrag Kojović (Naša stranka) koji je prisustvovao sastancima.

Istovremeno, HNS najavljuje nastavak djelovanja s ciljem "teritorijalne reorganizacije BiH".