Tradicionalni skup
511

Čović domaćin božićnog prijema u Sarajevu: Pogledajte ko je sve bio od zvanica

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Dodik, Radončić i Zvizdić (Foto: T. S./Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH večeras je organizovan tradicionalni božićni prijem, a domaćin je bio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog života Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović se zahvalio svim zvanicama, gostima i prijateljima koji su došli na tradicionalni predblagdanski skup koji, kako je kazao, svake godine upućuje na radost rođenja Isusa Krista. On je pozvao sve na saradnju, toleranciju i razvoju zarad boljeg života u BiH.

Istaknuo je da BiH treba lidere koji poštuju jedni druge i institut demokratskih izbora kao sredstvo pune afirmacije slobode svakog građanina i svih konstitutivnih naroda, opredijeljene za vladavinu prava, njegovanje političke kulture tolerancije, spremnosti na prihvatanje, ne samo istomišljenika, već i onih koji se bitno razlikuju.

"Svaki cilj ne opravdava sredstvo, jer ne može biti legitiman onaj cilj koji gazi dostojanstvo i prava drugih, a to je ono s čim se već godinama susrećemo u borbi za ustavno demokratsko pravo na slobodan izbor političkih predstavnika. Ako ćemo se truditi organizirati našu domovinu i odnose unutar nje po uzoru na savez sa Bogom, onda moramo težiti i uspostavi demokratskog poretka koji omogućava svim konstituvnim narodima, bez iznimke i u punom kapacitetu, da uživaju sve blagodati „jedinstva u različitosti“, bez da se pritom moraju odreći ili udaljiti od vlastitog identiteta, slobode, suvereniteta ili temeljnih prava", kazao je Čović.

Po njegovim riječima, neriješeno hrvatsko pitanje i ustavna nejednakost hrvatskog naroda su "postala paradigmom slabosti Ustava i Izbornog zakona“.

"Danas svima mora biti jasno da osnov funkcioniranja BiH i njezine budućnosti počiva na ustavnoj jednakosti tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Jedino na tom postulatu možemo graditi BiH", naveo je Čović.

Na tradicionalnom prijemu je, evidentno, vladalo dobro raspoloženje, a naročito među onima koji će činiti novu vlast na nivou BiH. Tako je fotoreporter portala Klix.ba zabilježio zagrljaje, tapšanja, osmijehe i opuštene razgovore Dodika, Zvizdića, Radončića, Čovića i mnogih drugih visokih zvanica.

Među brojnim zvanicama bili su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući ijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlament BiH Asim Sarajlić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kardinal Vinko Puljić, američki ambasador Eric Nelson, ruski ambasador Petar Ivancov, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik HNS-a Božo Ljubić, ministar pravde BiH Josip Grubeša, budući ministar odbrane Mijo Krešić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, Nikola Špirić...