BiH
0

Čović: Dodik ne traži ulazak u vlast na nivou BiH, SBB mora biti dio koalicije

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nema nikakvog preustroja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, niti to predsjednik SNSD-a Milorad Dodik traži, a aktuelne stabilne koalicije na nivou BiH nema ni bez Saveza za bolju budućnost (SBB) izjavio je danas u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Kategoričan je da Dodik ni ne traži preustroj vlasti na bh. nivou.

"Uvjeravam vas da do kraja ovog mandata, ostaje vlast ovakva kakva jeste, ali moramo češće sjedati i razgovarati da ona funkcionira", naglasio je Čović u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da mora postojati saradnja entitetskih i državnih vlasti bez obzira što se radi o različitim političkim opcijama.

Kaže da je danas nakon razgovora i prošetao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom glavnom ulicom Banje Luke, kako bi se vidjelo da "odnosi nisu zategnuti“.

Ističući da bez SBB-a teško da može biti stabilne koalicije, Čović je ukazao da će on učiniti sve da SBB i ostane u koaliciji, bar do 2018. godine.

Neophodne reforme za BiH, kaže, ne mogu se provesti bez adekvatne većine u kojoj je i ta stranka.

Smatra da će se postići rješenje za grad Mostar i izmjene Izbornog zakona BiH, a morat će se mijenjati i neki drugi akti, za šta je neophodna dvotrećinska većina.

"Uvjeren sam da će građani Mostara izaći na predstojeće izbore i imat ćemo izmjene Izbornog zakona da uvažimo odluku Ustavnog suda", kazao je Čović i naveo da više "nema uzmicanja“ i da se u ovom mjesecu mora postići rješenje.

I o ovom pitanju danas je u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.