BiH
199

Čović: Dobili smo prijedlog, ali nismo ga razumjeli, svađali smo se, a Lagumdžija je vrištao

Klix.ba
Sastanak lidera sedam bosanskohercegovačkih političkih stranaka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom završen je oko 13 sati bez konkretnih dogovora.

Lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović je objasnio da su lideri razgovarali, ali da ništa nije dogovoreno. A da su onda situaciju pokušali spasiti domaćini iz EU, ponudivši sažetak dosadašnjih razgovora.

"Taj sažetak smo usmeno i napravili. Dogovorili smo se da u kontaktu u narednih nekoliko sati ili dana bilateralno se prođe taj prijedlog i da se onda sastanemo i eventualno to potpišemo, ako to bude moguće", rekao je Čović za agenciju Anadolija, potvrđujući da nije usaglašen ni koordinacijski mehanizam.

Na pitanje šta se nalazi u navedenom prijedlogu, Čović je rekao da su ga i bh. lideri samo čuli.

"Osnov je da Federacija BiH bude jedna izborna jedinica, iz koje se biraju dva člana Predsjedništva BiH i da osiguramo da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike. Postoji način na koji bi se to radilo, ali, vjerujte, pola nas nije razumjelo ideju kako da se to uradi", naveo je Čović.

Priznao je da je tokom višesatnih razgovora bilo i svađe i da je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija gotovo vrištao. Lagumdžija je danas glatko odbio ponuđeni prijedlog "na način kako on to radi", kazao je Čović.

"Iz EU su nama iznosili ideje, ali kao sažetak onog što smo mi razgovarali. Oni su shvatili naše ideje i sažetak tih ideja jeste ponuđeni prijedlog. To nije njihov prijedlog, ali jeste pokušaj traženja kompromisa na osnovu naših stavova", pojasnio je Čović.

Nadalje, Čović je rekao da novi rok za dogovor nije saopćen, ali da se cijela situacija treba riješiti "u narednih nekoliko dana".

"Ako oni osjete kroz bilaterne razgovore da oko ovog prijedloga možemo naći rješenje, onda bi nas pozvali na novi sastanak i potpisivanje prijedloga. U narednih nekoliko dana trebamo dobiti šansu za potpis, ako do toga dođe. Ako ne onda nikome ništa", ukazao je.

Po njemu, atmosfera izbora se osjeti.

"Kad sagledam ponuđeni prijedlog, on je dobra osnova za traženje dogovora. Međutim, kad vidim kako smo se do sada ponašali, ne grije me optimizam", izjavio je Čović.

Sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u četvrtak su razgovarali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić.