Demografska kretanja
529

Čović: Danas nas u BiH ima manje od tri miliona, a Hrvata sto hiljada manje nego na popisu 2013.

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Odlazak ljudi s ovog prostora najveći je problem bh. društva, posebno Hrvata, kazano je između ostalog na konferenciji "Hrvati u BiH – demografska stvarnost". Konferenciju su organizovali Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH i Hrvatski narodni sabor u BiH.

Dragan Čović, član predsjedništva BiH i pokrovitelj konferencije, kazao je kako su dosadašnja gledišta daleko od ozbiljne strategije, a da se demografske prilike kod Hrvata ne mogu gledati odvojeno od dešavanja u Hrvatskoj.

"Promišljati demografsku poziciju Hrvata u BiH nije ni strateški ni politički mudro bez promišljanja pozicije svih naroda u Bosni i Hercegovini. Demografska kretanja ciklično se ponavljaju, a nije mudro pogledati sve to bez promišljanja o utjecaju razvijenog svijeta", kazao je Čović.

Dragan Čović je kazao da privrednici, kada danas žele pokrenuti neki posaoa teško kod nas mogu pronaći adekvatnu radnu snagu te da demografske strategije moraju poslužiti i kod usmjeravanja privrednog razvoja.

"Ovih dana smo našim prijateljima Bošnjacima i Srbima poslali jaku poruku da je nečija politika bila bazirana na budućnosti ove zemlje kroz poticanje nestajanja ili odlaska nekog od naroda. Danas, iako će popis stanovništva pokazati da nas ima više od tri miliona i sedam stotina, procjena je da nas nema ni tri miliona. Onda se postavlja pitanje da li su ostale proporcije s popisa stanovništva iz 2013. godine, gdje Hrvata ima negdje oko 15,4 posto", izjavio je Čović.

Kazao je i kako je na jednom skupu diplomatima kazao da Hrvata sada ima 15,6 ili 15,7 posto, iako ih u apsolutnim brojevima ima bar stotinu hiljada manje nego što ih je bilo na posljednjem popisu.

"Isti su trendovi i kod druga dva naroda i zajedno moramo promišljati politiku obrazovanja i ekonomije", zaključio je.

Skupu se obratio i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, kazavši da bi demografska situacija Hrvata u BiH bila znatno lošija da nema ove institucije.

Akademik Jakov Pehar, upozorio je na porazne trendove te predložio zajedničku akciju akademskih i političkih aktera. Citirao je čuvenog fra Didaka Buntića koji je znao reći da onaj ko ne radi i ne voli na svojoj zemlji, znojit će se na tuđoj.

Mons. Tomo Vukšić iznio je podatke koje Crkva posjeduje, da je u periodu 1996. – 2017. godina izražen proces opadanja broja Katolika i Hrvata u Bosni i Hercegovini te da se to ne može posmatrati od procesa u druge dvije zajednice, ali da to treba gledati i kroz bremenitu historiju, ali i potrebe zapadnih zemalja za radnom snagom.

"Snažan je ovaj zapadni proces koji ja nazivam usisivačem biološke mase koja je tamo potrebna iz različitih razloga. Kada je riječ o vjernicima, postoji dodatni razlog zabrinutosti, a on se sastoji u porastu sekularizacije, obezvređivanja života i pojačanom izostanku saradnje roditelja s Bogom stvoriteljem pri donošenju novih slika i prilika Božijih na ovaj svijet", kazao je Vukšić.