Lider HDZ-a BiH za FTV
156

Čović: BiH ne može funkcionisati kao klasična građanska država

SRNA
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da BiH nikada ne može funkcionisati kao klasična građanska država.

Čović je istakao da je potrebno naći mjeru između nacionalnog, etničkog, kolektivnog i građanskog, jer "bez toga ne ide".

"Treba nam moderno organizovana BiH. Moramo napraviti unutrašnju organizaciju koja će da bude mnogo racionalnija. Ovo što sad imamo evidentno ne može normalno da funkcioniše", istakao je Čović za Federalnu televiziju.

Prema njegovim riječima, pokušava se kroz bilateralne razgovore lidera vodećih političkih stranaka u BiH doći do rješenja.

Čović očekuje da bi se do dogovora o budućoj parlamentarnoj većini moglo doći prije održavanja narednih sjednica domova Parlamentarne skupštine BiH.

Komentarišući prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za demilitarizacijom BiH, on je napomenuo da je HDZ BiH prije 10 godina zagovarao tu ideju kao jedno od rješenja.

Naglašavajući da o tome nije razgovarao sa Dodikom, Čović je naveo da očekuje da će njih dvojica i o tom pitanju postići zajednički stav bez velikih problema.

"Dodik je razumna osoba i transparentnije od svih nas iznosi stavove o teškim pitanjima za BiH. Bio bih srećan da i među bošnjačkim političarima ima neko sa kim bih mogao da razgovaram kao sa Dodikom", kaže Čović.

On je rekao da je Dodik izuzetna osoba i da između njih dvojice postoji zavidan nivo povjerenja.

"Rijetki su političari sa kojima imam taj nivo povjerenja. Bio bih srećan da ima više takvih političara u BiH", istakao je Čović.

Na pitanje da li će HDZ BiH glasati za smjenu ministara iz SDA u Savjetu ministara BiH, on je odgovorio da bi trebali biti dosljedni, jer su za smjenu glasali u Predstavničkom domu, ili u suprotnom moraju obrazložiti zašto su promijenili stav.

Komentarišući inicijatiu Ambasade SAD o izmjeni Ustava Federacije BiH /FBiH/ i rekonstrukciji tog entiteta, lider HDZ BiH je rekao da je "ona ostala na površini, dosta okvirna i bez sadržaja".

On je skeptičan da će nevladin sektor ponuditi adekvatno rješenje.

"Ako neko misli da će nevladin sektor nešto napraviti i da će to proći u Parlamentu, onda je politički naivan. To se mora završiti sa liderima", tvrdi Čović.

Lider HDZ-a BiH smatra neprihvatljivim prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o ukidanju kantona i predlaže formiranje tri regije u FBiH – mostarske, tuzlanske i sarajevske.

Čović je protiv vanrednih izbora u FBiH, jer je narod na lokalnim izborima rekao koga želi u entitetskoj Vladi.