BiH
191

Ćosić imenovan za načelnika PU Vogošća, čeka se konkurs za novog policijskog komesara KS

Piše: A. B.
Vahid Ćosić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vahid Ćosić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Smijenjeni policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić je imenovan za načelnika Policijske uprave (PU) Vogošća, potvrdio je za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić. Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara KS sada treba raspisati konkurs za izbor novog komesara, ali je taj proces stopiran s obzirom na to da je Dragan Međović podnio ostavku na mjesto predsjednika.

Prema riječima ministra Mulabdića, smijenjeni komesar Vahidić Ćosić sada je generalni inspektor, odnosno ima čin koji je imao prije imenovanja za komesara.

"Zakonom o unutrašnjim poslovima KS komesar ima čin generalnog inspektora i to je funkcionalni čin koji se veže isključivo za tu poziciju. S obzirom na to da je Vlada KS smijenila Vahida Ćosića, samim tim on je izgubio čin generalnog i vratio se u čin glavnog inspektora, a riječ je o činu koji je imao prije imenovanja na mjesto komesara. Zakon o unutrašnjim poslovima je regulirao da na poziciju komesara mogu biti imenovani, odnosno mogu se prijaviti na konkurs, samo policijski službenici u činu glavnog inspektora s minimalnim iskustvom od tri godine provedene u tom činu, osim ostalih zakonom propisanih stavki", rekao je Mulabdić.

Konkursna procedura za izbor i imenovanje policijskog komesara je nadležnost Nezavisnog odbora koji je Vladi KS dostavio prijedlog za smjenu Vahida Ćosića, kako navodi ministar Mulabdić, nema zakonom propisanog roka u kojem se mora raspisati konkurs.

Advokat Dragan Međović koji je podnio ostavku na mjesto člana Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara za Klix.ba je pojasnio konkursnu proceduru i biranje članova Nezavisnog odbora.

"Članovi Nezavisnog odbora i ja koji sam dao ostavku moramo raditi svoj posao sve dok određeno tijelo, odnosno Komisija Vlade KS, ne izabere nove članove. Nakon toga Nezavisni odbor će raspisati konkurs za izbor novog komesara sarajevske policije, a to se može desiti i u sadašnjem sastavu. Riječ je o pravnim činjenicama", objašanjava Međović i dodaje kako je i Domin Malbašić, sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, podnio ostavku na mjesto člana Nezavisnog odbora.

Ministar Mulabdić nam je također kazao kako je jedan od zaključaka nedavne sjednice Skupštine KS bio da je potrebno ići u izmjene i dopune Zakona, a između ostalih i Zakona o unutrašnjim poslovima.

Podsjećamo, 18. novembra ove godine Vlada KS je prihvatila prijedlog Nezavisnog odbora za smjenu komesara Vahida Ćosića, a u vezi s događajima u KS te sa sigurnosnom situacijom koja je ocijenjena kao nezadovoljavajuća.

Nezavisni odbor je na vlastitu inicijativu 12. oktobra ove godine poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti smijenjenog policijskog komesara MUP-a KS kada je riječ o slučaju Sanjina Sefića koji je u saobraćajnoj nesreći usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč te su u tom smislu prikupljene informacije od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, SIPA-e i Granične policije BiH.

Međutim, provjera odgovornosti Vahida Ćosića počinje od slučaja Dženana Memića kada je Tužilaštvo KS utvrdilo da je Ćosić davao netačne navode u ovom slučaju.

Izvršenom analizom prikupljene dokumentacije, kao i na osnovu informacija sa sjednica Nezavisnog odbora, utvrđeno je da policijski komesar Vahid Ćosić nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlasti.

Do imenovanja policijskog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima KS dužnost policijskog komesara će obavljati načelnik Sektora uniformirane policije u Upravi policije MUP-a KS, glavni inspektor Mevludin Halilović, počevši od 19. novembra 2016. godine.