BiH
299

Cormack: Kršenje odluke Ustavnog suda BiH imat će značajne posljedice

FENA
Maureen Cormack (Foto: FENA)
Maureen Cormack (Foto: FENA)
Sankcije predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku uvedene su jer su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korak imat će značajne posljedice, potvrdila je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

"Također, ovaj korak je poduzet jer Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli BiH. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH", pojasnila je Cormack.

Uvođenje sankcija koje provodi Ministarstvo trezora SAD-a nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer Sjedinjene Američke Države vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržavaju evropski put BiH.

"Nedavne Dodikove aktivnosti, poput provođenja referenduma u septembru, koji je on vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno su govorile u prilog zagovaranju daljih podjela u BiH i stvaranju novih problema", stav je ambasadorice Cormack.

Želeći biti potpuno jasna, kazala je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske te je izrazila nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mjesta.

Najavila je da će SAD nastaviti pružati pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Ambasade SAD-a, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su euroatlantske integracije.

Ambasadorica, međutim, nije imala informacije da li će neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.

Ovo je ujedno i poruka svima, dodala je, koji poduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda, ponavljajući da je vladavina zakona ključna ne samo za BiH, nego i za sve zemlje koje žele biti uspješne.

Na pitanje zašto se to događa nekoliko dana prije imenovanja nove američke administracije, ambasadorica je još jednom ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahtijeva pažljivo razmatranje i za to treba vremena, to su ozbiljni koraci koji se ne poduzimaju olako.

"Ovaj proces je tehničke prirode u pripremi i takav je i kada se poništava", zaključila je, iznoseći podatak da su na toj listi 192 osobe s područja Balkana, neke osobe su skinute s te liste, ali je to veoma dug birokratski proces.

Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično je definisao status Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 13304, koju je 28. maja 2003. potpisao predsjednik George W. Bush.

E.O. 13304 odobrava sankcije protiv, između ostalih, osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale provedbu Dejtonskog sporazuma ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe tog sporazuma.

Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD-a koje uključuju Dodika.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje SAD-a za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju.