BiH
0

Cormack: Kritično je važno da demonstracije ostanu mirne

NAP
Maureen Elizabeth Cormack
Maureen Elizabeth Cormack
Sjedinjene Američke Države su zabrinute nedostatkom napretka u Bosni i Hercegovini, angažman građana BiH ohrabruje, ali je od kritične važnosti da demonstracije ostanu mirne, izjavila je večeras Ambasadorica Maureen Elizabeth Cormack, koju je američki predsjednik Barack Obama imenovao za novu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nominirana ambasadorica Cormack obratila se večeras Komitetu za vanjske poslove Senata. Govorila je o njenom budućem angažmanu u Bosni i Hercegovini, a nakon čega će se ovaj Odbor izjasniti o njenom imenovanju. NAP prenosi najvažnije dijelove njenog kratkog obraćanja. Cormack je podsjetila da je već nekoliko puta u karijeri radila na pitanju BiH i Balkana, navodeći da je učestvovala u imenovanju osoblja za prvu ambasadu SAD u Sarajevu nakon Dejtona.

"SAD su investirale mnogo u BiH sa namjerom da se ojača demokratija, ljudska prava i ekonomija u BiH i zahvaljujući tome država je napredovala. Međutim, ne možemo odbaciti rizik od nazatka. BiH i SAD imaju posebno vezu, jer smo pomogli da se završi rat i donese mir u tu zemlju", kazala je Cormack.

Ona je najavila da će raditi direktno sa građanima BiH. Kazala je da podržava želje BiH da se priključi Evropskoj uniji i NATO-u.

"Bh. lideri su obećali da će ispuniti uvjete za to i za okončanje misije visokog predstavnika, no još ni osnovne korake nisu ispunili. Ustavne promjene su neophodne za EU i napredak države. Kao što se vidjeli na protestima ljudi su frustrirani jer političari nisu odgovori na njihove problema. Uprkos tome ima napretka, demonstracije i forumi građana su nada, ali je od kritične važnosti da ostanu mirni", navela je, te istakla da je napredak Hrvatske i Srbije dodatni motiv za BiH.

Predsjednik Komiteta senator Markey kazao je predstavljajući ambasadoricu, da vjeruje kako će ona svojim liderstvom snažno doprinijeti misiji State Departmenta i u svom novom angažmanu u BiH.

Potvrda Senata je posljednji korak u imenovanju ambasadora, nakon čega bi Cormack, ukoliko dobije potvrdu, trebala preuzeti svoju poziciju u Sarajevu. Cormack je karijerni diplomata, radila je u State Departmentu kao zamjenica je koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe pri Državnom tajništvu.

Između ostalog, služila je i kao direktorica Ureda za pitanja zapadne Evrope od 2009. do 2010. godine, kao i zamjenica direktora Ureda za korejska pitanja od 2006. do 2009. godine.

Radila je u odborima Domovinske sigurnosti od 2005. do 2006. godine. Ona se pridružila State Departmentu 1989. godine. Cormack je diplomu stekla na Univerzitetu u Illinoisu, a magisterij na Univerzitetu u Chicagu.