"Raspad sistema"
108

Čolpa: Zvuči nevjerojatno da Afganistan i Sierra Leone imaju vakcinu, a mi nemamo

V. K.
Čolpa nezadovoljan radom nadležnih institucija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Čolpa nezadovoljan radom nadležnih institucija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom sve više problema u vezi s nabavkom vakcina protiv koronavirusa za područje Bosne i Hercegovine, kritiku nadležnima uputio je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.
On je naglasio kako je skandalozno da pojedine zemlje razorene ratom kao i zemlje koje su proglašene jednim od najsiromašnijih na svijetu trenutno provode imunizaciju stanovništva za razliku od Bosne i Hercegovine gdje taj proces još uvijek nije počeo.

"Bezobrazno, degutantno i skandalozno je da Afganistan koji je razoren ratom, kao i jedna od najsiromašnijih afričkih država Sierra Leone, trenutno provode imunizaciju stanovništva, a da mi u Bosni i Hercegovini, koja je u miru i u srcu Europe ne znamo kada će doći vakcine i u kojim količinama će ih biti tokom ove godine", rekao je Čolpa.

Naglasio je također kako svaki dan kašnjenja sa vakcinacijom stanovništva donosi stotine novozaraženih osoba.

"Totalni raspad sistema oko nabavke vakcina apsolutno je neoprostiv. Svaki novi dan kašnjenja sa imunizacijom stanovništva donosi na stotine novozaraženih i desetine umrlih osobe, a za mjesece i godine eventualnog zakašnjenja imunizacije, brojat ćemo na desetine hiljada novozaraženih i hiljade umrlih osoba. Dakle, nesposobna vlast je direktni saučesnik u umiranju građana i posljedičnom ubijanju ekonomije", naglasio je zastupnik u Parlamentu FBiH.

Zastupnik se osvrnuo i na problem koji BiH može imati i u budućnosti te je istakao kako nikome neće biti privlačan rezervat za nevakcinisane osobe kao i migrante.

"Više od dva mjeseca apelujem na nadležne da stvore uslove i pokrenu hitnu nabavku vakcina. Isto tako, upozoravao sam da ćemo biti teritorija sa koje će se teško gdje moći otići i da će samo hrabri htjeti doći. Nikome ne može i neće biti privlačan rezervat za nevakcinisane osobe i migranate. Međutim, većina od onih koji su se trebali iskazati u ovoj krizi pobjegla je u 'mišju rupu'. Smatram da trebamo pojačati tempo pritiska na odgovorne za rješavanje egzistencijalno važnog pitanja", istakao je Nihad Čolpa.

Na kraju obraćanja, Čolpa je naglasio kako se država pod hitno mora izvući iz katastrofe i problema vezanih za nabavku vakcina.

"Moramo izvući Bosnu i Hercegovinu iz ove katastrofe. Jer, ako država pod bombama može provoditi imunizaciju stanovništva ili to mogu raditi najsiromašnije zemlje Afrike, onda je Bosna i Hercegovina sa imunizacijom trebala početi jučer, a ne čekati neko sutra. U suprotnom, smrtnost u BiH će biti veća nego u Afganistanu, a ekonomska aktivnost slabija od Sierra Leone", zaključio je zastupnik Nihad Čolpa.