Krug 99
92

Čolpa: Suziti prostor za manipulaciju fašizma u BiH

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa danas je izjavio da u Bosni i Hercegovini nema zakona kojim bi se kažanjavale neofašističke ideje.

On je to rekao na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" govoreći o temi "Dan pobjede nad fašizmom i aktuelnim političkim i sigurnosnim izazovima“.

"To dovoljno govori s kakvim ljudima imamo posla. Onaj ko misli da u našoj zemlji nema fašizma taj ili je slijep ili je isti zagovornik fašizma. Nema jednostavne formule da se pobjedi fašizam. Jedino što možemo uraditi je da suzimo prostor za manipulaciju fašizma i kažnjavamo sve oblike koji imaju sklonost za razvijanje neofašističkih ideja", kazao je Čolpa.

Po njegovim riječima fašizam se ogleda u tome da imamo "dvije škole pod jednim krovom, u politici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i u težnji za rastističke izborne zakone".

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Smatra da se djelovanje u cilju borbe protiv fašizma ne treba zasnivati samo na ceremonije obilježavanja jer, kako kaže, ne trebamo biti antifašisti trenutka.

Zbog sigurnosnih izazova u zemlji Čolpa je inicirao održavanje sutrašnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije s ciljem da se popuni aktivni sastavi policije na federalnom i kantonalnom nivou.

"Također, nastojat ćemo uticati da se u Federaciji oformi policija za specijalne namjene. To će biti prvi odgovor da se osigura maksimalna bezbjednost u BiH", dodao je Čolpa, te podsjetio da je u posljednjem periodu pojačano naoružavanje u Republici Srpskoj i najavljeno formiranje rezervnog sastava policije.

Govoreći o političkoj situaciji osvrnuo se na formiranje Socijaldemokratskog pokreta ističući da još uvijek ne zna da li će navedena inicijativa za okrupnjavanjem ljevice rezultirati osnivanjem nove stranke ili pokreta.

"Posljednjih 30 godina imamo veoma organizovane stranačke mašinerije i ne možemo pobijediti ako smo razjedinjeni. Jedina mogućnost za pobjedu je ako stranke ljevice budu zajedno. Drugog rješenja nema, moramo doživjeti političku katarzu. U navedenom pokretu su ljudi iz četiri političke stranke, vjerskih zajednica i mladi", rekao je Čolpa.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović naglasio je da je član Socijaldemokratskog pokreta koji je iniciran sa željom da se dođe do stvaranja snažne političke volje, koja će "biti državotvorna i jasno se opredijeliti prema stanju u državi".

"Ovo je prilog ka jačanju građanske opcije odnosno političke orijentacije", konstatovao je Kulenović.