Izborna reforma
306

Čolo: Presuda je jedan od najvažnijih trenutaka u postdejtonskoj BiH, utjecat će na pregovore

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Bivša visokorangirana članica SDA i pravnica Alma Čolo komentarisala je historijsku presudu savjetnika Željka Komšića Slavena Kovačevića protiv Bosne i Hercegovine.
Iz Evropskog suda za ljudska prava još nije zvanično objavljeno da je presuda donesena, no Kovačević je prema svojim saznanjima o tome izvijestio medije. Čolo navodi kako ne sumnja u to da je Evropski sud utvrdio neusklađenost.

"Jedva čekam sutra u 10 sati da vidim i pročitam presudu Evropskog suda za ljudska prava. Ne sumnjam da je Sud utvrdio da naš ustavni i izborni sistem nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima. To i mi znamo već godinama. Ali želim da pročitam ključne stavove i preporuke najviše sudske instance u oblasti ljudskih prava", kazala je.

Pojašnjava da je riječ o historijskoj presudi za BiH koja će u velikoj mjeri odrediti pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Ovo će biti nesumnjivo jedan od najvažnijih trenutaka u postdejtonskoj istoriji države Bosne i Hercegovine. Poslije ove presude, naravno kad postane konačna, niko se ne smije usuditi da nas uvlači u pregovore koji neće biti u skladu sa onim što je u njoj utvrđeno. A živim za dan kada će biti implementirana u naš ustavno-pravni sistem", rekla je Čolo.

Mnogi sumnjaju u provodivost presude što je u svojoj prvoj izjavi danas rekao i lider HDZ-a Dragan Čović.