Koalicioni partneri
129

Čolo: DF nije dozvoljavao da Čović prisustvuje pregovorima i to je prošli put stvaralo problem

S. Š. U.
Screenshot: TV Sarajevo
Screenshot: TV Sarajevo
Zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Alma Čolo govorila je o postizbornim koalicijama i tome da je i ranije bilo problema u odnosu DF-a i HDZ-a, što je stvaralo problem za koalicione partnere.

Čolo je istakla da Stranka za BiH nije dobila ni jedan mandat na državnom nivou te da je ta stranka relevatna samo na federalnom i kantonalnom nivou.

"Imaju četiri poslanika u FBiH od 98. Možete prosuditi koliko je to u procentima. SDA ima 26, HDZ i DF po 15. Samo HDZ, DF i SDA imaju većinu u Federalnom parlamentu. Oni su rekli da neće sa DF-om, oni su to govorili i prošli put. DF je bio s nama, nisu nikada dozvoljavali da predsjednik HDZ-a prisustvuje tim pregovorima,. Nama je to stvaralo probleme jer smo mi bili sa njima u koaliciji", kazala je Čolo.

Istakla je da ukoliko SDP ostaje čvrstog stava da su se oni obavezali još prije izbora da nastavljaju "po principu Trojke, da su to tako svojim biračima prezentirali, da ni po koju cijenu neće raskidati taj savez", da ne zna kako to komentirati.

"Ne mora niko biti partner sa najvećom partijom u BiH koja na svim nivoima ima najviše zastupnika, i to možemo istrpiti. Ako je to volja naroda u BiH, da je samo SDA neko ko ne valja, da je projekat SDA samo neki projekat koji koči ovu državu u njenom razvoju, ekonomskom i političkom ili bilo kojem drugom, a SNSD i HDZ su dobre političke opcije za sve druge, mi i na to pristajemo", poručila je Čolo.