Prošao reviziju
0

Čolak se obratio parlamentarcima: Nadam se da ćete hitno usvojiti HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak obratio se zastupnicima u Zastupničkom domu PSBiH u sklopu rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Kazao je da se nada kako će prijedlog biti brzo i hitno usvojen, kao što je usvojen i u Domu naroda PSBiH. Istakao je da je njihov prijedlog prošao reviziju na Ustavnom sudu BiH koji je u svojoj odluci rekao da je prijedlog Kluba Hrvata u skladu s Ustavom BiH, odnosno da nije diskriminirajući po bilo kojem osnovu.

Kako kaže, u ovom prijedlogu riješeno je i pitanje izbora u Mostaru i izbor delegata u domovima naroda, kao i pitanje izbora člana Predsjedništva BiH. Čolak je podsjetio da je u proteklom periodu bilo problema vezanih za izbor legitimnih članova Predsjedništva BiH.

Što se tiče Predsjedništva BiH, kazao je da su prigovori često išli u smislu kako njihov prijedlog nije u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava. On je kazao da to pitanje nije moguće riješiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH, već isključivo kroz izmjene Ustava BiH.

Ističe da bi član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bio biran na način da dobije bar jedan glas više s prostora na kojem živi 70 posto Hrvata. Dodao je da su to predložili jer smatraju da će time doprinijeti stabilizaciji odnosa u BiH, jer bi se izbjeglo da narodi jedni drugima biraju predsjednike.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je potvrđeno da prijedlog Kluba Hrvata ni na koji način ne šteti vitalnim nacionalnim interesima bošnjačkog naroda. Što se tiče izbora u domovima naroda, Čolak je pojasnio da to nije dom kantona, već Dom naroda koji bi trebao da štiti prava konstitutivnih naroda.

Istakao je da Dom naroda mora biti legitimno izabran i na odgovarajući način popunjen jer su dosadašnja rješenja bila takva da su 35 od 58 delegata većinski birali Bošnjaci kojima je na taj način omogućeno da izaberu predsjednika, dva potpredsjednika i kompletan saziv Vlade Federacije BiH.

On je rekao da nisu uspjeli riješiti problem koji se tiče popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH te su išli s prijedlogom da se Srbi biraju u mjestima gdje ih ima u FBiH. Čolak ipak smatra da su predložena rješenja bolja od postojećih.

Osvrnuo se i na pitanje Grada Mostara, ističući da se problem održavanja izbora mora riješiti. Svjesni su da se njihovim prijedlogom ne rješavaju svi problemi u Mostaru, dodajući kako se prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH ne uvodi nikakav oblik diskriminacije, odnosno nejednaka vrijednost glasa.