BiH
0

Čolak o slučaju Keljmendi: Situacija složena, ali ne treba odustati

FENA
"Izručenje Nasera Keljmendija Bosni i Hercegovini je problem jer nemamo odnose s Kosovom, ali mi smo već imali određenu suradnju s teritorijom Kosova putem EULEX-a", ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Dodao je da će Ministarstvo pravde, ukoliko dobije zahtjev za izručenje od Tužiteljstva BiH, taj zahtjev uputiti Ministarstvu vanjskih poslova, a koje onda djeluje ka EULEX-u.

"To je put kojim se do sada odvijala međunarodna pravna pomoć kada je Kosovo u pitanju", istakao je.

Čolak nije želio komentarisati korištenje tzv. dobre usluge treće zemlje u slučajevima izručenja jer, kako je naveo postavlja se pitanje po kojoj bi osnovi, recimo Hrvatska, tražila Keljmendija od kosovskih vlasti.

"Temeljem čega bi Hrvatska ili neka druga država tražila izručenje ukoliko se protiv osobe ne vodi postupak u tim zemljama? Ne tvrdim da je ta usluga moguća ili nije, ali sigurno je da postoji dosta pravnih pitanja na koja bi trebalo odgovoriti u ovom slučaju", rekao je Čolak.

U ovom trenutku, dodao je, sve je na Tužilaštvu BiH koje treba uraditi svoj dio posla.

"Ponavljam, situacija je vrlo složena i specifična, ali ne treba odustati i treba intenzivno raditi na iznalaženju rješenja", zaključio je Čolak.