BiH
0

Čolak: Nismo zadovoljni brzinom reformi koje provodimo

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Cilj reforme pravosuđa jeste da ono bude bolje, da bude organiziranije, profesionalnije, da brže rješavamo predmete i da imamo bolju organizaciju pravosuđa.

"Gdje smo stigli i koliko smo napravili prilika je analizirati na današnjoj ministarskoj konferenciji", kazao je novinarima ministar pravde BiH Bariša Čolak prije početka 9. konferencije ministara pravde u BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH koja je počela u Sarajevu.

"Svakako da smo određene pomake napravili, međutim, iskreno mislim da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni niti brzinom reformi koje provodimo, a ponekad ni samom kvalitetom tih reformi", kazao je ministar Čolak.

Dodao je da će biti prilike na današnjoj konferenciji o svemu otvoreno porazgovarati. U svakom slučaju, kazao je, "mislim da ćemo u vremenu koje je pred nama morati pokazati mnogo više odlučnosti u tom smislu".

"Imate reforme koje se odvijaju na državnoj razini, imate reforme koje se odvijaju na razinama entiteta, Distrikta Brčko, a i županija i kantona. Cilj ovih konferencija jeste da probamo koordinirati te aktivnosti kako bi na svim tim razinama došlo što je moguće do kvalitetnijeg pomaka u svim oblastima", kazao je ministar Čolak.

Dodao je da ima još nedovoljno ozbiljnog pristupa od pojedinih aktera.

"Još, nažalost, nisu svi sudionici u ovom postupku spremni ni uključiti sve ove aktivnosti koje mi imamo i koje dogovorimo na ovim ministarskim konferencijama u svoje, prije svega, godišnje planove da bismo se vrlo ozbiljno posvetili tim zadaćama", kazao je ministar Čolak.

Dodao je da ipak treba biti objektivan pa kazati da su ipak neke stvari napravljene.

"U svim od ovih pet strateških oblasti napravili smo određene pomake i danas će biti prilika to analizirati i dati jednu realnu ocjenu što smo dosad napravili, a šta eventualno nismo", kazao je Čolak.

U posljednje vrijeme rađeno je puno na pristupu pravdi, na suradnji u regiji i „mislim da smo u tom segmentu napravili određene rezultate“.

"Jednako tako, vrlo intenzivno radimo na pripremi nekih zakona koji će biti vrlo značajni za pravosuđe BiH. Mislim, prije svega, na zakon o sudovima u BiH, zakon o izmjenama i dopunama zakona o tužiteljstvima BiH i jedan od ključnih zakona, po mom sudu, zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću", kazao je ministar Čolak.

Kako je najavljeno, ministri će na današnjoj konferenciji razmotriti godišnje izvještaje o dosadašnjim rezultatima rada funkcionalnih radnih grupa i Tehničkog sekretarijata za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, te dati preporuke za prevladavanje uočenih problema i rizika u provođenju planiranih reformskih mjera.