Završena posjeta našoj zemlji
0

Clinton otvorila novu zgradu Ambasade SAD-a u BiH

FENA
Foto: AP
Svečanim presjecanjem vrpce državna tajnica Hillary Clinton danas je u Sarajevu i formalno otvorila novu zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Ona je istakla da nova zgrada Američke ambasade predstavlja snažno svjedočanstvo opredjeljenja SAD-a prema BiH, kao i trajni simbol vrijednosti koje ove dvije zemlje dijele. Ceremoniji otvaranja nove zgrade prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog i političkog života BiH te diplomatskog kora u našoj zemlji.

Nova zgrada u Sarajevu je osma po veličini Američka ambasada u Evropi.

Gradnja Američke ambasade u Sarajevu počela je 28. marta 2008. godine. Površina novog kompleksa ambasade je oko 11.000 kvadratnih metara. Ukupna vrijednost projekta izgradnje je više od 105 miliona američkih dolara. Iz State Departmenta ističu da će zgrada nove Američke ambasade biti snažan i očigledan simbol partnerstva i prijateljstva između SAD-a i BiH. To je velika američka investicija i izraz vjerovanja u budućnost BiH, sposobne da zauzme mjesto koje joj pripada u evropskim i euroatlantskim strukturama, kažu u Washingtonu.

Zgrada ambasade nalazi se u krugu bivše kasarne Maršal Tito, odnosno, danas univerzitetskog kampusa. Amerikanci to predstavljaju kao simbol da je prošlo vrijeme vojnih objekata u središtu grada, te da tu treba biti mjesto gdje će se mladi obrazovati. Zato kažu da su ponosni što će im prvi susjedi biti studenti.

Nova zgrada američke ambasade u BiH smještena je u ulici koja je dobila ime američkog diplomate Roberta Frasurea, koji je poginuo u BiH 1995. godine. Stoga je otvaranju nove zgrade Ambasade prisustvovala i porodica ambasadora Frasurea.

Američki ambasador u BiH Patrick Moon kazao je u obraćanju da je nova zgrada Ambasade dokaz opredijeljenost SAD-a prema narodu BiH i doprinos ostvarivanju napretka zemlje na putu prema evropskim institucijama.

Ambasador Moon je naveo da će u Ambasadi raditi oko 450 namješenika iz SAD-a i BiH.

Vršilac dužnosti direktora Biroa za poslove izgradnje objekata u inostranstvu Adam Namm rekao je da je u projektu izgradnje nove zgrade Ambasade bilo uposleno 100 lokalnih graditelja, a da je veliki dio sredstava od 120 miliona dolara, kolika je vrijednost projekta, potrošen u lokalnoj ekonomiji.

Službeni dio posjete Hillary Clinton počela je susretom s članovima Predsjedništva BiH. Iza zatvorenih vrata razgovarala je s Harisom Silajdžićem, Željkom Komšićem te Nebojšom Radmanovićem, nakon čega se u zgradi Narodnog pozorišta obratila studentima i predstavnicima civilnog društva.

Nakon otvaranja zgrade Ambasade Clinton je u popodnevnim satima odletjela u posjetu Srbiji. Glavne teme razgovora u toj zemlji bit će koraci na evropskom putu Srbije i dijalog Beograda i Prištine.

Sastat će se u Palati Srbije najprije s predsjednikom Borisom Tadićem, a poslije će im se pridružiti članovi državnih delegacija.

Sudeći po izjavama iz Washingtona, američka državna tajnica će državnom vrhu prenijeti snažnu podršku procesu evrointegracija Srbije.

Do posjete dolazi u trenutku kada se očekuje početak pregovora Beograda i Prištine, kako bi se pronašla rješenja za pitanja koja, kako kaže Hillary Clinton, nije jednostavno riješiti.

"Evropska unija i SAD su spremne da pomognu i olakšaju situaciju, da podrže i privole strane da se međusobno dogovore. Ali, na posljetku, to zavisi od lidera i naroda koji će morati da pronađu rješenja za svoju budućnost", rekla je ona.