Službena posjeta SAD-u
0

VIDEO / Clinton Komšiću: Treba nastaviti bez onih koji nisu za dogovor

Sarajevo-x.com
Tokom službene posjete Sjedinjenim Američkim Dražavama predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se sastao i sa državnom sekretarkom SAD-a, Hillary Clinton.

Na početku susreta Komšić je zahvalio SAD-u na iskrenim namjerama i prijateljskom odnosu prema BiH, istakavši pritom i izuzetnu ulogu Ambasade SAD-a u BiH u ključnim reformskim procesima u našoj zemlji.

Kao kuriozitet je naveo činjenicu da, i pored toga što je BiH definitvno dio Evrope, naša zemlja često nailazi na bolje razumijevanje SAD-a nego nekih evropskih zemalja, što je Clintonova ocijenila, ne kao kuriozitet, nego kao razumljivu činjenicu s obzirom na to da su i SAD, kao i BiH, pluralna, multietnička društva. Vezano za stanje u BiH, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju u vezi sa zastojem u uspostavljanju vlasti na državnom nivou, Hillary Clinton se interesovala za moguće načine pomoći SAD-a u prevazilaženju trenutnog stanja.

Komšić je ovu krizu jednostavno opisao kao sukob dva koncepta o načinu formiranja vlasti i funkcionisanja države. Naveo je da isključivi etnički koncept vlasti, koji je bio na vlasti dvadesetak godina, ne prihvata demokratsku činjenicu da je na prethodnim izborima u BiH veliku podršku građana dobila i sasvim drugačija politika koja BiH posmatra ne samo kao prost zbir naroda koji u njoj žive, nego, uz to, i kao državu jednakih građana.

Rješenje krize Komšić vidi u približavanju ova dva koncepta, njihovom pomirenju, za šta je potrebno mnogo mudrosti i strpljenja političkih lidera u BiH. I pored iskazanog razumijevanja za političke dogovore, Clintonova je naglasila da se trenutno stanje mora riješiti u što kraćem roku jer blokira bilo kakav napredak u BiH, između ostalog i euroatlantske integrativne procese.

"Onima koji nisu za dogovor i ne žele dogovor i rješavanje problema, treba dati određeni rok nakon kojeg, ukoliko ne budu spremni za dogovor, treba nastaviti bez njih, a oni svoju novu šansu trebaju tražiti na nekim idućim izborima u BiH", kategorički je istakla državna sekretarka SAD-a. Komšić je dodao da je članstvo u NATO-u ne samo cilj nego i alat za popravljanje stanja u BiH i da je odluka kojom se rješava pitanje nepokretne vojne imovine dio paketa pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou. Ako se vlast uskoro formira, dodao je, BiH će vrlo brzo pokazati pomake u svim oblastima.

Državna sekretarka SAD-a je istakla da su SAD prijatelj BiH, da su na strani BiH i da su spremne pomoći u rješavanju problema u BiH, jer su Sjedinjene Američke Države mnogo uložile i mnogo postigle u našoj zemlji, ali isto tako imaju i velika očekivanja u budućnosti. Također je izrazila očekivanje da će Bosna i Hercegovina do samita NATO-a ispuniti uslove postavljene pred nju u Tallinnu te da će u maju 2012. u Chichagu, pod predsjedavanjem SAD-a, BiH otpočeti svoj završni proces postajanja punopravne članice NATO-a.

Na kraju sastanka Hillary Clinton je zahvalila Bosni i Hercegovini za njen rad i aktivnosti u sklopu nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a te istakla da je rad misije BiH u New Yorku bio osmišljen i politički zreo.