Susreti u Briselu
11

Članovima Predsjedništva BiH se na sastanku s Hahnom neočekivano pridružio i Juncker

Klix.ba
Foto: SNSD/Twitter
Foto: SNSD/Twitter
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u posjeti Briselu. Nakon jučerašnjeg sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost jutros su održali sastanak i s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom.

Zanimljivo je da se na radnom doručku s komesarom Hanom njima neočekivano pridružio i Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropske komisije. Naime, Juncker je nenajavljen došao na sastanak.

Ubrzo nakon toga članovi Predsjedništva BiH su se sastali s Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća, a očekuje se da će tek nakon ovog sastanka davati izjave za javnost.

Prema informacijama iz protokola, nije predviđeno obraćanje Donalda Tuska medijima.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini složila se jučer s članovima Predsjedništva BiH da je značajno, bez odgađanja, formirati Vijeće ministara i vlasti na svim nivoima,

Mogherini je izrazila opredijeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi vidjeti trajan napredak BiH i regiona ka EU.

Istovremeno, BiH treba što prije predati sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizirala mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Mogherini, koja se sastala s tročlanim Predsjedništvom BiH u Briselu, tokom njihove prve zajedničke posjete inozemstvu, kao odgovor na njihovu zajedničku poruku opredijeljenosti za put zemlje ka EU, pozdravila je odlučnost da rade zajedno, ističući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit BiH i svih građana.