|

Članovi UO Vijeća za provedbu mira podržali nalog Inzka

Članovi UO Vijeća za provedbu mira podržali nalog Inzka
0
F
FENA
5.1.2011. u 17:31
10
komentara
0

dijeljenja
Članovi UO Vijeća za provedbu mira podržali nalog Inzka Valentin Inzko
Svi ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, izuzev Rusije, dali su punu podršku Nalogu visokog predstavnika od 5. januara kojim suspendira primjenu Zakona Republike Srpske o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom raspolaganja, sve do konačne odluke Ustavnog suda BiH u pogledu ustavnosti tog zakona, saopćeno je iz OHR-a.
Napominjući da su u svojim komunikeima od 30. juna i 1. decembra 2010. godine jednoglasno apelirali na vlasti u BiH da se suzdrže od preduzimanja jednostranih mjera u pogledu državne imovine, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su osudili činjenicu da je, aktivnostima koje stavljaju na snagu Zakon RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom raspolaganja, RS preduzeo jednostranu mjeru koja može otežati ili onemogućiti dogovor o rješavanju pitanja državne imovine.

U saopćenju se navodi da ovaj potez može i odgoditi postizanje “prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između državnog i ostalih nivoa vlasti”, što je jedan od pet ciljeva za tranziciju OHR-a.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su primili k znanju da su unutar BiH već najavljena osporavanja ustavnosti ovog zakona pred Ustavnim sudom BiH.

Ambasadori smatraju da je Nalog visokog predstavnika neophodan korak kako bi se osiguralo da najviša pravosudna institucija u BiH ima priliku da odluči o zahtjevu za razmatranje ustavnosti ovog zakona prije nego što se poduzmu bilo kakva uknjižavanja imovine ili druge radnje koje bi mogle otežati daljnje aktivnosti na rješavanju pitanja državne imovine.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira podsjećaju sve vlasti u BiH da je njihova zakonska obaveza da postupaju u skladu sa odlukama visokog predstavnika, kao i onim Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...