BiH
14

Članovi Sindikata solidarnosti 11 dana u šatorskom naselju

Piše: M. B.
Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti u Tuzli već 11 noći proveli su u šatorskom naselju podignutom 26. augusta u tuzlanskom naselju Irac, u blizini sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona.

Oni traže razgovor sa premijerom Begom Gutićem i resornim ministrima kako bi se riješio dio problema zbog kojih protestuju.

"Do sada smo imali samo jedan neformalni razgovor s premijerom i to na mjestu gdje smo protestovali. Tada nam je poručeno da neće podleći našim ucjenama i nisu nas pozivali na razgovor. Kako mi to njih ucjenjujemo kada samo tražimo da radimo i normalno živimo? Nećemo odustati od zahtjeva niti ćemo dopustiti da ovaj kanton bude talac nekoliko ljudi", poručuje Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnost.

Među onima koji protstuju su i radnici dioničarskog društva "Tuzla kvarc" iz Bukinja kod Tuzle. Rudarski tehničar Meliha Štefulj, koja je doskora na posao dolazila iz Tuzle, navodi da za rješenje njihovog problema od Vlade TK ne traže novac.

"Ignorišu naš zahtjev kojim tražimo dozvolu za rad, odnosno, da eksploatišemo kvarcni pijesak što je naša osnovna djelatnost. Ostat ćemo ovdje sve dok nam ne ispune zahtjev, pa makar pod šatorom dočekali zimu", izjavila je Štefulj u ime svih radnika "Tuzla kvarca", koja lično privodi kraju svoj radni vijek, a trenutno nema plaću niti joj se, zbog obustave rada, uplaćuju sredstva u penzioni fond.

Interesantno je da 'stanovnici' šatorskog naselja električnu energiju dobijaju produžnim kablovima iz obližnje buregdžinice. Pod šatorima mogu pratiti TV program zahvaljujući radnicima TX kablovske TV koji su im omogućili signal za prijem svih informativnih programa.

Sakib Kopić kaže da su zahvaljujući ovoj pomoći dobro informisani šta se dešava u Kantonu i šta radi aktuelna vlast. Nažalost, kaže, najmanje se bave problemima radnika obespravljenih preduzeća.