Moguće rješenje
173

Članovi SDP-a bi referendumom mogli odlučivati o koaliciji sa SDA

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Koalicija Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije mogla bi biti predmet novog referenduma unutar SDP-a.

"Kada su u pitanju odluke u vezi formiranja vlasti, postoji mogućnost da će biti iskorišten i institut referenduma članstva koji postoji u novom Statutu SDP-a", rekao je Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je na svom Facebook profilu kazao kako je ovih dana mnogo pitanja u vezi navodnog dogovora o koaliciji SDP-SDA. Kako tvrdi, za taj dogovor ne zna, a odluka o tome "sigurno ne postoji".

"Odluku o koalicijama donosi Glavni odbor. Do sada je GO SDP, neposredno prije potvrđivanja vlada, dao zeleno svjetlo za koalicije u USK i Kantonu Sarajevu. Naredna sjednica Glavnog odbora SDP će biti zakazana ovih dana i održana početkom februara.(...) Jedinstvo unutar SDP-a i jedinstvo BH bloka su za mene jako važni, tako da se trudim da svojim izjavama ne komplikujem ionako složenu situaciju. Smatram da trebamo biti dosljedni i ispuniti obećanja koja smo dali biracima u kampanji, a na osnovu kojih su nam oni dali povjerenje", zaključio je Magazinović.

Podsjećamo, postoje neprovjerene indikacije da bi Bh. blok ili pojedine partije iz ove grupe mogle na nivou Federacije i BiH otići u vlast sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Kada je u pitanju SDP, eventualni referendum o ovom pitanju ne bi bio prvi. Članstvo SDP-a se preko referenduma odlučilo Denisa Bećirovića kandidovati za člana Predsjedništva BiH na proteklim općim izborima.