Sastanak u Sarajevu
11

Članovi Predsjedništva s ministrom vanjskih poslova Češke: Ima prostora za unapređenje saradnje

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomáša Petříčeka.

Bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike su, kako je to saopćeno iz Predsjedništva BiH, tradicionalno dobri, bez otvorenih pitanja a ima prostora za unapređenje sveukupne saradnje, posebno u oblastima ekonomije, poljoprivrede, trgovinske i razvojne saradnje, te obrazovanja i kulture.

Razgovarano je i o temi poboljšanja poslovne saradnje, te o zajedničkim aktivnostima na promovisanju investicionih potencijala BiH putem organizovanja poslovnih susreta. Istaknuta je potreba intenzivnije razmjene bilateralnih posjeta na svim nivoima.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su ministra Petříčeka o aktuelnoj političkoj situaciji i aktivnostima u BiH.

"Potvrdili su opredjeljenje za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na evropskom putu zemlje, a posebno nakon objavljenog Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH", stoji u saopćenju Predsjedništva BiH.

Češki ministar vanjskih poslova je potvrdio dalju podršku BiH u procesu evroatlantskih integracija, te u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH, a imajući u vidu da od 1. jula Češka preuzima predsjedavanje Višegradskom grupom.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su ministru vanjskih poslova Češke Republike na posjeti i izrazili zahvalnost Češkoj Republici na kontinuiranoj podršci BiH.