|

Članovi Predsjedništva BiH s Rasmussenom

Članovi Predsjedništva BiH s Rasmussenom
0
F
FENA
27.11.2009. u 17:34
17
komentara
0

dijeljenja
Članovi Predsjedništva BiH s Rasmussenom Foto: Reuters
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je danas u Sarajevu da ne postoji veza između butmirskog procesa i aplikacije za pristupanje Akcijskom planu za članstvo u NATO (MAP) i naglasio da će se ta aplikacija prosuđivati na osnovu sposobnosti BiH da ispuni uvjete ovog vojnog saveza.
On je nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem u izjavi novinarima istakao da je NATO pozdravio aplikaciju za akcijski plan za članstvo i da želi da vidi progres u odnosima BiH i NATO-a.

"NATO nije dio butmirskog procesa i nisam vezao butmirski proces i vašu aplikaciju, ali bismo voljeli vidjeti napredak u političkim razgovorima i naglašavam da će se vaša aplikacija za akcijski plan za članstvo prosuđivati na osnovu vaše sposobnosti da ispunite uvjete NATO-a", kazao je Rasmussen.

Po Silajdžićevim riječima, u otvorenom dijalogu s generalnim sekretarom ukazano je na problem vezivanja butmirskog procesa i našeg NATO-ovog puta koji je dosad bio uspješan.

Silajdžić je naglasio da je BiH dobila pohvale za postignute rezultate na putu ka NATO-u, ali da je u posljednjih mjesec dana "loše izvedena predstava u Butmiru u vezi s reformom ustava", dovedena u vezu s ovim procesom.

Dodao je da je put prema NATO-u bio "lokomotiva koja je vukla BiH prema integracijama, a da sada to više nije slučaj", iako je napredak BiH prema NATO-u i dalje prioritet".

Po njegovim riječima, ovakva situacija je izazavala frustracije u BiH, koje se mogu dovesti u vezu i s "nastojanjima nekih evropskih parlamentaraca da zakoče put BiH prema liberalizaciji viznog režima".

"Stoga, smatram da je od izuzetne važnost da vaše kolege i zemlje članice pokažu razumijevanje za ovaj momenat u BiH", dodao je Silajdžić.

Rasmussen je dodao da je njegova vizija da vidi sve zemlje zapadnog Balkana, uključujujći BiH, u NATO-u i EU i da zemlje u regionu sarađuju radi napretka.

"Mislim da NATO i EU pružaju okvir za sigurnost i ekonomski razvoj. Da se postigne taj cilj treba uraditi puno posla. Članstvo u NATO-u nije poklon već se postiže ukoliko kandidat može doprinijeti sigurnosti u Evropi i promovirati ciljeve NATO-a. Volio bih da vidim stalni progres između BiH i NATO-a i pozdravljam vašu aplikaciju za MAP", naglasio je Rasmussen.

On je napomenuo da BiH nije posjetio da bi objavio odluku u vezi s ishodom aplikacije BiH za MAP i da će ona biti donesena naredne sedmice na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...