Intenzivna saradnja
16

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović primili su predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji boravi u službenoj posjeti BiH zbog održavanja zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, zakazane za petak, 7. jula 2017. godine.

Tokom susreta razgovarano je o bilateralnim odnosima i oblicima saradnje dvije prijateljske i susjedne zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su predsjednika Vlade Republike Hrvatske o procesu pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije, što je aktivnost na kojoj su angažirane institucije na svim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine. Naglasili su da postoji čvrsto opredjeljenje za očuvanje pozitivog momentuma procesa reformi u cilju dobivanja statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Ponovili su zahvalnost za kontinuiranu podršku koju je Republika Hrvatska pružila BiH u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Istaknuto je da će BiH koristiti iskustva Republike Hrvatske kako bi dobila status kandidata u planirano vrijeme.

Izrazili su zadovoljstvo planiranim potpisivanjem Sporazuma o evropskom partnerstvu s Republikom Hrvatskom, kojim će se stvoriti pravni okvir i omogućiti da Hrvatska na praktičan način svojim iskustvom pruži podršku BiH u ispunjavanju uvjeta koji su pretpostavka za napredak ka članstvu u EU. Održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske prilika je i za razmatranje otvorenih pitanja između dvije zemlje i iznalaženje modaliteta njihovog rješavanja.

Plenković je izrazio zadovoljstvo napretkom BiH i naglasio spremnost Vlade Republike Hrvatske da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH u procesu evropskih integracija. Ponovio je da je strateški interes Hrvatske integracija svih zemalja jugoistočne Europe u Evropsku uniju uz ispunjavanje kriterija, poštivanje evropskih vrijednosti te uspostavu vladavine prava.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prisustvovao šef Kabineta Elvir Čamdžić.