Ugodno druženje
158

Članovi Predsjedništva BiH na večeri kod njemačke ambasadorice, rezidenciju napustili s poklonima

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U sarajevskoj rezidenciji njemačke ambasadorice u BiH večeras je upriličena svečana večera povodom njemačkog preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom.
Domaćin večere je bila ambasadorica Margret Uebber, a u rezidenciji su između ostalog prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić.

Nakon večere članovi Predsjedništva nisu davali izjave, a iz rezidencije su izašli s poklonima u rukama te pod pratnjom napustili sarajevsko naselje Kovači.

Pored njih svečanom prijemu su nazočili i drugi predstavnici diplomatskog kora i institucija BiH.

Njemačka je danas 13. put preuzela rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom. "Zajedno za oporavak Evrope” je moto njemačkog predsjedavanja Vijećem EU koje počinje 1. jula 2020. godine.

"U ovoj ulozi želimo raditi na snažnoj i inovativnoj Evropi do kraja 2020. godine. Okvir za to nije jednostavan jer je pandemija Covid-19 u osnovi izmijenila naše viđenje predsjedavanja Vijećem. Prevazilaženje pandemije ostat će ključni izazov s kojim se možemo uspješno suočiti samo ako radimo pragmatično i u duhu saradnje u EU i na međunarodnom nivou", poručila je danas u svom blogu, između ostalog, ambasadorica Uebber.