Članovi Predsjedništva BiH na radnoj večeri sa vlasnicima turskih kompanija i banaka

Klix.ba
12.12.2015. u 08:47
2
66
Članovi Predsjedništva BiH na radnoj večeri sa vlasnicima turskih kompanija i banaka
2
Članovi Predsjedništva BiH na radnoj večeri sa vlasnicima turskih kompanija i banaka
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedndištva BiH Bakir Izetbegović prisustvovali su sastanku i radnom ručku Poslovnoga vijeća BiH - Republika Turska, održanom u Istanbulu, a u povodu službene posjete članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj. Večeri su prisustvovali i vlasnici i menadžeri velikih turskih kompanija i banaka.
Predsjednik Odbora za vanjske ekonomske odnose Republike Turske Ömer Cihad Vardan, zaželio je dobrodošlicu visokim zvanicama iz BiH i zahvalio im se na prisustvu ovoj večeri. Istakao je kako turski privatni sektor čini velike napore u uspostavi dobrih ekonomskih odnosa sa BiH i očekuje povećanu saradnju sa bh. strane kada je donošenje adekvatnih zakonskih okvira u pitanju.

Članovi Predsjedništva BiH turskim su investitorima prezentirali mogućnosti investiranja u BiH, te su predočili usvojenu reformsku agendu koja se trenutno sprovodi na svim nivoima vlasti u BiH s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija u BiH.Prisutnima se obratio i ministar carine i trgovine Bülent Tüfekçi koji je istakao činjenicu da od strane turskih ulagača ima oko 700 projekata u cijeloj BiH, dodao je da je najviše ponosan na činjenicu da od 50 turskih kompanija koje rade u BiH njih tri su među prvih 10 najuspješnijih kompanija koje posluju u cijeloj BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u oblasti poljoprivrede, saobraćajne infrastrukutre, energetike i tekstilne industrije.

Prisutni turski privrednici su istakli da smatraju BiH jednom od prioritetnih zemalja za svoja ulaganja, te su iznijeli neke konkretne ideje i planove za investiranje u BiH.

Dogovoreno je da će se u narednom periodu obaviti radno-konsultativni sastanci sa zainteresiranim ulagačima i predstavnicima vlada na svim nivoima u BiH kako bi se dogovorili i konkretni modeli ulaganja.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, radnoj večeri je prisustvovala savjetnica Mira Pekić.


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: