Počeo sastanak
5

Članovi Predsjedništva BiH i entitetski premijeri razgovaraju o Upitniku EK

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se s entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom.

Današnjem sastanku o evropskim integracijama i odgovaranju na Upitnik Evropske komisije prisustvovat će i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović te Nerima Rifatbegović, savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Inače, ovo je prvi sastanak šefova države s entitetskim premijerima, na kojem će između ostalog bit govora i o ekonomskim prilikama, kao i obavezama bh. entiteta na putu ka EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jučer je izjavio kako današnji sastanak s predstavnicima vlasti nije direktno vezan za mehanizam koordinacije, već ubrzanje pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Kako kaže, nešto veći problemi mogu se očekivati s obzirom na to da postoji 150 pitanja koja će biti politički osjetljiva.

"Mislim da će u nekom periodu, kada ta pitanja dođu na dnevni red, trebati još ovakvih sastanaka i dobro je da pričamo o ovoj temi", rekao je Ivanić.

Na sastanak je pozvan i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik koji zbog obaveza nije mogao doći u glavni grad BiH.

Podsjećamo, Vijeće za opće poslove Evropske unije je na sjednici 20. septembra 2016. godine prihvatilo zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je izjavio da su sve institucije osim Vlade Republike Srpske dostavile odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da u narednih 30 dana očekuje da će imati i adekvatan odgovor u vezi s prevođenjem odgovora i slanjem Evropskoj komisiji.