Formiranje vlasti
29

Članovi Predsjedništva BiH danas počinju konsultacije sa strankama o formiranju Vijeća ministara

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas će održati sastanke sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranka. Tema razgovora bit će formiranje državne vlade, odnosno Vijeća ministara BiH.

Sastanke u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu sazvao je predsjedavajući Milorad Dodik, a na njima će prisustvovati i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Za sada je potvrđeno da će članovi Predsjedništva BiH u 12 sati održati sastanak sa delegacijama Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS) i Demokratske fronte (DF), odnosno strankama koje nastupaju kao Bosanskohercegovački blok.

U toku dana trebali bi između ostalog biti održani sastanci i sa delegacijama Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Još uvijek nije poznato da li će se članovima Predsjedništva BiH pridružiti predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njena dva zamjenika Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović s obzirom na to da se kompletna procedura izbora državne vlade sprovodi u Zastupničkom domu PSBiH.

Kršenje rokova

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo je još krajem prošle sedmice imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. Naime, Zastupnički dom PSBiH konstituisan je 6. decembra 2018. godine, a Zakon o Vijeću ministara BiH jasno kaže da se odluka o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH donosi najkasnije osam dana nakon održavanja konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u sazivu od 2014. do 2018. godine konstituiran je 9. decembra 2014. godine, a Predsjedništvo BiH je tek 9. februara 2015. godine donijelo odluku o imenovanju Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. To znači da ni u ranijem sazivu članovi Predsjedništva BiH nisu poštovali zakonske rokove.

Već je poznato da će kandidat SNSD-a za poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH biti bivši ministar finansija bosanskohercegovačkog entiteta RS Zoran Tegeltija. U ovom mandatu pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada funkcioneru iz reda srpskog naroda s obzirom na to da je u mandatu od 2014. do 2018. godine funkciju državnog premijera obnašao Denis Zvizdić iz reda bošnjačkog naroda dok je u mandatu od 2010. do 2014. godine ovu funkciju obnašao Vjekoslav Bevanda iz reda hrvatskog naroda.

Nakon što Predsjedništvo BiH izvrši imenovanje zasjedat će Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja će donijeti preporuku za imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koja će biti dostavljena Zastupničkom domu PSBiH.

Nema većine u Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH

Državni parlamentarci su izabrali Halida Genjca (SDA), Stašu Košarca (SNSD), Predraga Kožula (HDZ), Sašu Magazinovića (SDP), Dženana Đonlagića (DF), Dragana Mektića (SDS), Predraga Kojovića (Naša stranka), Branislava Borenovića (PDP), Editu Đapo (SBB), Jasmina Emrić (A-SDA), Nenada Nešića (DNS), Mirsada Kukića (PDA), Jakova Galića (Socijalistička partija) i Aidu Baručiju (Nezavisni blok) za članove Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Postoji velika mogućnost da Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uopće ne preporuči da se Zoran Tegeltija imenuje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH jer većinu članova komisije (devet od 14) imaju političke stranke koje ne podržavaju eventualnu koaliciju SDA, HDZ-a, SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, odnosno stranaka koje u komisiji imaju samo pet članova.

Na taj način većina političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslala bi političku poruku o tome kako novi saziv Vijeća ministara BiH nema podršku većine političkih stranaka zastupljenih u državnom organu zakonodavne vlasti.

Na drugoj strani, mišljenje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije obavezujuće za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a SDA, HDZ, SNSD, DNS i SP imaju dovoljno ruku (23) da izaberu Tegeltiju čak i uz negativno mišljenje komisije.