|

Članovi kolegija Parlamenta BiH putovat će poslovnom klasom i boraviti u hotelima s 5 zvjezdica

Članovi kolegija Parlamenta BiH putovat će poslovnom klasom i boraviti u hotelima s 5 zvjezdica
1.639
Klix.ba
30.10.2018. u 07:20
105
komentara
1,6k

dijeljenja
Članovi kolegija Parlamenta BiH putovat će poslovnom klasom i boraviti u hotelima s 5 zvjezdica Aktuelni članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Članovi kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ubuduće će moći na službenim putovanjima odsjedati u hotelima s pet zvjezdica i putovati avionskom poslovnom klasom o trošku građana BiH.
U posljednjem broju Službenog glasnika BiH objavljena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje, a koje je Vijeće ministara BiH usvojilo na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH.

"U članu 6. stav (2) u tački a) iza riječi: članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dodaje se zarez i riječi: članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", piše u usvojenoj odluci.

Riječ je o izmjeni člana koji se odnosi na hotelski smještaj bh. funkcionera koji borave na službenom putu. Na taj način članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH omogućeno je da kao i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući, ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH, kao i njihovo lično osiguranje koriste hotelski smještaj kategorije do 5 zvjezdica. Ostali zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine imaju pravo na korištenje hotelskog smještaja kategorije do 4 zvjezdice.

Također, izmijenjen je član 7. stav (4) na način da se iza riječi: "članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine" dodaje zarez i riječi "i članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine".

U ovom slučaju radi se o članu koji reguliše naknade za službena putovanja. Ubuduće će prilikom službenog putovanja u inozemstvo, u slučajevima kada se putuje avionom i kada te troškove snosi institucija BiH, pored članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH i članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH moći putovati poslovnom klasom, a ostali zaposleni u institucijama BiH samo ekonomskom klasom.

Podsjećamo, članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ovom trenutku su Mladen Bosić, Borjana Krišto i Šefik Džaferović, dok su članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak, Safet Softić i Ognjen Tadić.
Prijavi grešku


Komentari (105)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...