Problem "Komšić"
433

Članovi HDZ-a zbog jednog domaćina bojkotovali prijem povodom Dana državnosti BiH

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U Predsjedništva BiH sinoć je održan svečani prijem povodom Dana državnosti naše države. Po običaju nije bilo predstavnika srpskog naroda u našoj zemlji, a ovaj put ni članova Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ceremonija je organizovana, po običaju, od strane kolektivnih šefova države Šefika Džaferovića i Željka Komšića, a ovaj drugi je, kako saznajemo, direktan "krivac" zbog kojeg se pozivu nisu odazvali članovi HDZ-a BiH.

Time su lider HDZ-a Dragan Čović i njegove stranačke kolege na još jedan način odlučili pokazati nezadovoljstvo izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Kako saznajemo, ne radi se o odluci koju je donio neki organ stranke, već o samoinicijativnoj, ali očito i zajedničkoj, odluci kadrova.

"To nije stranačka odluka, o tome se nije ni raspravljalo. Da je Šefik bio sam, možda bi i došli. Razlog za nedolazak je u jednom od domaćina, odnosno u onome što on predstavlja", rečeno je za Klix.ba iz vrha HDZ-a.

S druge strane, u ovoj stranci postoje i oni za koje Dan državnosti BiH nije praznik zbog nepostojanja zakona o praznicima. Iz tog razloga neki od članova se nisu odazivali svečanim prijemima povodom državnih praznika ni kada ih je sazivao šef HDZ-a Dragan Čović.

Prošle godine Dragan Čović, kao član Predsjedništva BiH, odlučio je da ne prisustvovati prijemu povodom 25. novembra Dana državnosti BiH zbog, kako je naveo, "Bakira Izetbegovića koji je samoinicijativno uputio poziv za obilježavanje".