CIK-u se ne žuri
22

Članovi biračkih odbora ogorčeni jer im nisu uplaćene naknade za oktobarske izbore

Piše: R. D.
Redakciji našeg portala javili su se brojni građani koji su na oktobarskim izborima bili angažovani kao članovi biračkih odbora, kažu da im, pored toga što je prošlo više od mjesec dana, još nisu uplaćene naknade za taj rad. Iz CIK-a poručuju da sve ide kako je planirano.

Jedan od članova biračkog odbora koji nam se požalio da mu još nije uplaćena naknada kaže kako je cijeli proces aljkav i neorganizovan pa i ne čudi da plaćanje kasni.

"Sve je to klasičan javašluk. Predstavljaju se kao ozbiljna organizacija, a sve od samog testiranja pa evo do plaćanja je potpuno drugačije. Iako smo već prošli čas upoznavanja o propisima, niko ti ne kaže da na testiranje trebaš ponijeti broj računa. I onda ti nakon završetka testa kažu da broj upišeš na test, znači čista improvizacija. Umjesto da broj računa upišeš na neki poseban obrazac, pišeš ga na test, sa strane", kazao je.

Dodaje da ga je začudilo što je dan prije izbora čovjek iz GIK-a iz koverte dijelio po 20 KM za gorivo predsjednicima biračkih odbora, bez ikakvog potpisa i evidencije.

"Zvao sam GIK prije dvadeset dana i kazali su mi da će isplate početi te sedmice. Evo nisu ni danas, nikom nije isplaćeno, koliko ja znam. Prije se govorilo da su članovi biračkih odbora malo plaćeni, ali uz ovoliko čekanje na isplatu naknada, pitanje je ko će se naredni put i prijaviti da radi nešto za izbore", kazao je razočarani član biračkog odbora.

Izbori su održani 7. oktobra, a kako je od tada već prošlo skoro četrdesetak dana, možemo govoriti da se ozbiljno kasni u isplatama naknada. U odlukama o isplati naknada ne precizira se rok do kada one trebaju biti isplaćene, ali nijedan rok za plaćanje koji predviđa Zakon o upravnom postupku nije duži od mjesec dana.

Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, za portal Klix.ba kaže da je planirani rok Centralne izborne komisije da do sutra svim općinskim ili gradskim izbornim komisijama doznači novac koji će oni kasnije uplaćivati na račune ljudi koji su bili angažovani u biračkim odborima.

"Nama su ostale još dvije ili tri općine da prebacimo sredstva, a onda je posao na općinskim i gradskim izbornim komisijama. Trebalo je vremena jer smo čekali da se dostave spiskove na kojima se vidi koliko je ko sati bio angažovan na dan izbora. Vjerujem da su neki već počeli isplate", kazala nam je Pirić.

Naknada za učešće u radu biračkih odbora definisana je odlukom Centralne izborne komisije, a za taj angažman predsjednik biračkog odbora dobit će 110 KM. Članovi biračkog odbora, kojih je najviše u izbornom procesu, inkasirat će po 80 KM, a zamjenici članova 30 KM. Manje se plaća rad u mobilnim timovima.

Još u vrijeme priprema za izbore pisali smo kako su mnogi delegirani članovi odustali jer su smatrali da su predviđene naknade male za tako ozbiljan posao koji zahtijeva angažman najmanje četiri dana. Odustajanje je posebno intezivirano dan prije izbora kad je prijetilo i odgađanje procesa u nekim općinama.