Futura Moot Court
0

FOTO / Članovi ANSA-e Univerziteta Vitez ponovo osvajaju nagrade

Klix.ba
Članovi Asocijacije naprednih studenata (ANSA) Univerziteta "Vitez" u Travniku ponovo osvajaju nagrade na takmičenjima univerziteta u regiji. Ovoga puta osovojili su nagradu na takmičenju Futura Moot Court iz oblasti ljudskih prava u Novom Sadu. Bili su drugi u pisanim podnescima i treći u sveukupnom plasmanu.
U julu je u organizaciji Civil Right Defenders u Novom Sadu održano Futura Moot Court univerzitetsko takmičenje iz oblasti ljudskih prava. Učestvovalo je više pravnih klubova iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, sa javnih i privatnih univerziteta. Sudije na ovom prestižnom takmičenju su bili zastupnici država regije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, sudije ustavnih sudova i drugi priznati pravni stručnjaci.

Ovogodišnji pobjednici takmičenja su članovi kluba American College Skopje iz Makedonije, koji su osvojili prvo mjesto i u pisanim podnescima koje su klubovi ranije dostavili sudskom vijeću. Klub Ivo Andrić Univerziteta "Vitez" iz Travnika na ovom takmičenju je osvojio treće mjesto u ukupnom poretku, a drugo mjesto u pisanim podnescima. Pripreme studenata našeg kluba radila je Emina Zahirović, diplomirana pravnica, bivša učesnica ovog takmičenja, a kao predstavnik Univerziteta i jedan od trenera na takmičenju je bio i mr. Emir Sudžuka, viši asistent Fakulteta pravnih nauka i također bivši učesnik ovog takmičenja.

Osim ovog izvanrednog uspjeha, ANSA je svojila odlično treće mjesto u takmičenju u Studiji slučaja (Case study), u konkurenciji 11 ekonomskih fakulteta jugoistočne Evrope. Na "Menadžerijadi Budva 2012", a u organizaciji FON-a Beograd, ANSA je osvojila odlično treće mjesto u takmičenju u Studiji slučaja. Pokrovitelj ovog takmičenja je bila Coca-Cola Hellenic, čija su tri vodeća menadžera bila u ocjenjivačkom žiriju i posebno su pohvalili rješenje tima Sveučilišta "Vitez" Travnik u vezi sa temom studije slučaja, tj. internom komunikacijom Coca-Cole i promocijom kod studenata.

Na svom putu do nevjerovatnog uspjeha porazili su vrlo jake i tradicionalne univerzitete, kao što su Visoka škola za poslovnu ekonomiju i poduzetništvo Beograd, Educons Beograd, Metropolitan Beograd, FAM Novi Sad, Alfa Beograd, Univerzitet u Bihaću, Ekonomski fakultet Novi Sad i mnoge druge. Ekipu su pripremili i vodili viši asistent i doktorant mr. Arnaut Edo i asistent magistrant Dukić Siniša sa Fakulteta poslovne ekonomije Univerziteta "Vitez" iz Travnika. Ovo je prvi put da je u poredak prve tri ekipe ušao Univerzitet koji nije iz Srbije, te su naši predstavnici naišli na mnoge riječi hvale. Još jednom su pokazali da su najbolji u Bosni i Hercegovini i među prvima u regiji.

U junu 2012., na takmičenju koje je organizovao Prime Communication u Sarajevu, ekipa SUVT je pod vodstvom više asistentice mr. Jamile Jaganjac osvojila nagradu za najbolju PR prezentaciju u konkurenciji više ekonomskih fakulteta iz BiH. Studentska organizacija ANSA nastala je iz potrebe za osnivanjem studentske asocijacije koja će se baviti izučavanjem kompleksnih ekonomskih problema i pitanja, rješavanjem studija slučaja, pisanjem biznis planova, a sve u cilju učestvovanja na međunarodnim takmičenjima.

Tokom 2010. godine, studenti Armen Tatarević, Vedran Izić, Dejan Šiljak i Dražen Matić, od kojih je samo Dražen Matić bio student treće godine, osvojili su drugo mjesto na domaćem terenu, na takmičenju rješavanja studija slučaja u međunarodnoj konkurenciji. Ovo je bilo njihovo prvo takmičenje i veliki uspjeh za Univerzitet. Naredne 2011. godine ANSA osvaja prvo i drugo mjesto na Ekonomijadi u Rovinju i pravi historijski uspjeh za Univerzitet. Poraženi su veliki univerziteti poput Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Bihaća... Krajem 2011. godine ekipa je učestvovala na takmičenju u Beogradu, koje je bilo kompletno na engleskom jeziku, i osvojili su treće mjesto u konkurenciji evropskih i svjetskih viceprvaka sa Fakulteta Organizacionih Nauka iz Beograda. Ovim uspjehom dobili su šansu da predstavljalju Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom takmičenju u pisanju biznis planova u Seattleu, SAD, ali nažalost nisu prošli u finale.
Pored takmičenja treba naglasiti da su studenti aktivni i na vannastavnom nivou. Armen Tatarević je objavio rad o ekonomskom razvoju Balkana sa posebnim osvrtom na BiH u Zborniku radova Univerziteta Antwerpen, kao i u Zborniku radova Univerziteta "Vitez" Travnik, dok je Dražen Matić objavio rad o finansiranju javnih radova u Zborniku radova Univerziteta "Vitez" Travnik. Vedran Izić, pored toga što je ragbi reprezentativac Bosne i Hercegovine, kao srednjoškolac je postao državni prvak u računovodstvu. Nema sumnje da su ovi studenti budućnost Bosne i Hercegovine, te bi država trebala ulagati u njihov razvoj.