BiH
0

Članovi ANSA-e ponovo osvojili značajne nagrade

Klix.ba
Članovi ANSA-e u Novom Sadu
Članovi Asocijacije naprednih studenata (ANSA) Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" Travnik ponovo osvajaju nagrade na takmičenjima univerziteta u regionu.

I ponovo nagrada za ove napredne studente dolazi sa takmičenja Futura Moot Court iz oblasti ljudskih prava u Novom Sadu odlični drugi u pisanim podnescima i treći u sveukupnom plasmanu. U julu je u organizaciji "Civil Right Defenders" u Novom Sadu održano Futura Moot Court univerzitetsko takmičenje iz oblasti ljudskih prava.

Učešće je uzelo više pravnih klubovi iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine sa javnih i privatnih univerziteta. Sudije na ovom prestižnom takmičenju bili su zastupnici država regiona pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, sudije ustavnih sudova i drugi priznati pravni stručnjaci. Ovogodišnji pobjednici takmičenja je klub American College, Skopje iz Makedonije, koji su osvojili prvo mjesto i u pisanim podnescima koje su klubovi ranije dostavili sudskom vijeću. Klub "Ivo Andrić" Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" Travnik na ovom takmičenju je osvojio treće mjesto u ukupnom poretku a drugo mjesto u pisanim podnescima.

Pripreme studenata našeg kluba radila je Emina Zahirović, dipl. iur, bivša učesnica ovog takmičenja, a kao predstavnik Sveučilišta i co-trener na takmičenju je bio mr. Emir Sudžuka, viši asistent Fakulteta pravnih nauka i također bivši učesnik ovog takmičenja.

Pored ovog izvanrednog uspjeha, ANSA (Asocijacija Naprednih Studenata) Sveučilišta/ Univerziteta “Vitez“ Travnik osvojila odlično treće mjesto u takmičenju u Studiji slučaja (Case study) konkurenciji 11 ekonomskih fakulteta jugoistočne Evrope. Na "Menadžerijadi Budva 2012", a pod organizacijom FON-a Beograd, ANSA (Asocijacija Naprednih Studenata) Sveučilišta/Univerziteta “Vitez“ Travnik osvojila je odlično treće mjesto u takmičenju u Studiji slučaja (Case study).

Pokrovitelj ovog takmičenja je bila Coca-Cola Hellenic čija su tri vodeća menadžera sjedila u ocjenjivačkom žiriju i posebno pohvalili rješenje tima Sveučilišta/Univerziteta “Vitez“ Travnik oko teme studije slučaja tj. interne komunikacije unutar Coca-Cole i promocije kod studenata. Na svom putu do nevjerovatnog uspjeha porazili su vrlo jake i tradicionalne univerzitete kao što su Visoka škola za poslovnu ekonomiju i poduzetništvo Beograd, Educons Beograd, Metropolitan Beograd, FAM Novi Sad, Alfa Beograd, Univerzitet u Bihaću, ekonomski fakultet Novi Sad i mnoge druge.

Ekipu su pripremili i vodili viši asistent i doktorant mr. Arnaut Edo i asistent magistrant Dukić Siniša sa fakulteta poslovne ekonomije Sveučilišta/Univerziteta “Vitez“ Travnik. Ovo je prvi put da je u poredak prve tri ekipe ušao Univerzitet koji nije iz Srbije, te su naši predstavnici naišli na mnoge riječi hvale. Još jednom su pokazali da su najbolji u Bosni i Hercegovini i među prvima u regionu.

U junu 2012, na takmičenju koje je organizovala "Prime Communication“ u Sarajevu, ekipa SUVT pod vodstvom više asistentice mr. Jaganjac Jamile osvaja nagradu za najbolju PR prezentaciju u konkurenciji više ekonomskih fakulteta iz BiH. Studentska organizacija ANSA nastala je potrebom osnivanja studentske asocijacije koja će se baviti izučavanjem kompleksnih ekonomskih problema i pitanja, rješavanjem studija slučaja, pisanjem biznis planova, a sve u cilju učestvovanja na međunarodnim takmičenjima.

U 2010. godini, studenti Armen Tatarević, Vedran Izić, Dejan Šiljak i Dražen Matić, od kojih je samo Dražen Matić bio student treće godine, osvojili su drugo mjesto na domaćem terenu u takmičenju rješavanja studija slučaja u međunarodnoj konkurenciji. Ovo je bilo njihovo prvo takmičenje i veliki uspjeh za Univerzitet. 2011. godine ANSA osvaja prvo i drugo mjesto na Ekonomijadi u Rovinju i pravi historijski uspjeh za Univerzitet.

Poraženi su veliki univerziteti poput Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Bihaća i slično. Krajem 2011. godine ekipa je učestvovala na takmičenju u Beogradu koje je bilo kompletno na engleskom jeziku i osvaja treće mjesto u konkurenciji evropskih i svjetskih viceprvaka sa Fakulteta Organizacionih Nauka iz Beograda. Ovim uspjehom dobili su šansu da predstavljalju Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom takmičenju u pisanju biznis planova u Seattleu, SAD, ali nažalost nisu prošli u finale.

Pored takmičenja se mora naglasiti da su studenti aktivni i na vannastavnom nivou. Armen Tatarević objavio je rad o ekonomskom razvoju Balkana sa posebnim osvrtom na BiH u zborniku radova Univerziteta Antwerpen kao i u zborniku radova Sveučilišta/Univerziteta "Vitez“ Travnik, dok je Dražen Matić objavio rad o finansiranju javnih radova u zborniku radova Sveučilišta/Univerziteta "Vitez" Travnik. Vedran Izić, pored toga što je ragbi reprezentativac Bosne i Hercegovine, kao srednjoškolac postao je državni prvak iz računovodstva. Nema sumnje da su ovi studenti budućnost Bosne i Hercegovine, te bi država trebala ulagati u njihov razvoj.