BiH
6

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se s Bernardom-Henrijem Lévyem

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se s Bernardom-Henrijem Lévyem, istaknutim francuskim intelektualcem i prijateljem Bosne i Hercegovine, a u povodu postavke njegove predstave „Hotel Europa“, koja govori o temeljnim vrijednostima ljudskih prava.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Evropi nakon izbora za Evropski parlament, te se usaglasili o neophodnosti uvažavanja ljudskih prava kao dijela temeljnih vrijednosti na kojima počiva Europa, ali i o potrebi da Bosna i Hercegovina hrabrije iskorači na putu evropskih integracija. Gospodin Lévy je informirao člana Predsjedništva BiH Komšića o namjeri da prikupi milion potpisa podrške za članstvo BiH u EU.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je zahvalio Lévyu na njegovom angažmanu i prijateljstvu prema BiH koje traje već desetljećima.

Istakao je svoje shvatanje da je Francuska iskazala veliki interes, putem inicijative Brdo procesa, za evropski put Bosne i Hercegovine, te poslala poruku da se odnos Evrope prema Bosni i Hercegovini mijenja u pozitivnom pravcu. Član Predsjedništva BiH Komšić je također istakao da smatra da je možda došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina preda formalni zahtjev za članstvo, kako bi se prema novim strukturama u EU iskazala volja građana Bosne i Hercegovine da krenu dalje, unatoč svim teškoćama i političkim preprekama.