{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Član Lijanovićeve kriminalne grupe: Stipe Šakić lišen slobode

5.11.2015. u 11:32
0
18
Član Lijanovićeve kriminalne grupe: Stipe Šakić lišen slobode
0
Član Lijanovićeve kriminalne grupe: Stipe Šakić lišen slobode
Postupajući po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona pripadnici Federalne uprave policije su jučer u Širokom Brijegu lišili slobode Stipu Šakića (50), zbog postojanja osnova sumnje, da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.
U saopćenju se navodi da je Šakić osumnjičen da je, obavljajući funkciju savjetnika za poljoprivredu, djelovao u Udruženju koje je organizirao bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović, odnosno da je učestvovao u uslovljavanju poljoprivrednika u FBiH da članovima udruženja isplaćuju polovinu dobijenih podsticaja u gotovini, i to za podsticaje za kapitalna ulaganja u poljoprivredi.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je proširilo istragu i protiv Šakića u predmetu u kojem su ranije za ista krivična djela osumnjičeni Jerko Ivanković Lijanović, Edin Ajanović, Suad Čamdžić, Mersed Šerifović i jedna osoba iz Odžaka, stoji u saopćenju.

Istraga u ovom predmetu je usmjerena i na još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bili članovi ovog udruženja.

Šakić je osumnjičen da je, postupajući po uputama Lijanovića, učestvovao u tri radnje uslovljavanja poljoprivrednika tokom 2012. i 2014. godine. U dva slučaja poljoprivrednici su u gotovini isplatili polovinu uplaćenih podsticaja, dok je jedan poljoprivrednik odbio ponudu. Sumnja se da su ovim radnjama udruženju pribavili dodatnu korist u iznosu od oko 57.000 KM, istaknuto je u saopćenju.

U naredbi o proširenju istrage je navedeno da su članovi udruženja u periodu od 2011. do 2014. godine, uslovljavanjem poljoprivrednika, sebi pribavili korist u iznosu većem od 810.000 KM saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Osumnjičeni je predat u nadležnost Tužilaštva, danas će biti ispitan, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti da li će nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora, stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: