BiH
2

Udruženje kao paravan: Potvrđena optužnica protiv Lijanovića i drugih

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jerka Ivankovića Lijanovića (46), Suada Čamdžića (42), Merseda Šerifovića (43) i Stipe Šakića (50)

Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da su u udruženju koje je organizirao Lijanović počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U istom predmetu je ranije Tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice sa Edinom Ajanovićem, bivšim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK. Sporazum je prihvatio Kantonalni sud Tuzla te je donio osuđujuću presudu i izrekao mu kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U optužnici je obrazložena osnovana sumnja da je Jerko Ivanković Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlaštenja, postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizirao udruženje u kojem su bile njemu odane osobe iz Narodne stranke radom za boljitak Čamdžić, Šerifović, Šakić i Ajanović.

Udruženje je organizirano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i Federaciji BiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, sebi pribavili imovinsku korist u iznosu od preko 817.000 KM, te su također, na isti način, pokušavali da uslove poljoprivrednike za iznos veći od 260.000 KM, na što pojedinci nisu pristajali.

U optužnici je navedeno da je Jerko Ivanković Lijanović, kao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH, organizirao udruženje radi činjenja krivičnih djela u čemu su učestvovale i sve optužene osobe kao pomagači u kreiranju načina, modela i mehanizama za ovakvo djelovanje u Ministarstvu. Također da je Lijanović učestvovao u svim radnjama opisanim u 11 tačaka optužnice koji se odnose na produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano za gotovinsku isplatu polovine uplaćenih podsticaja članovima udruženja, dok su Čamdžić, Šerifović, Šakić i osuđeni Ajanović učestvovali u pojedinim radnjama koje im se stavljaju na teret.

U 11 tačaka optužnice vezanih za zloupotrebu položaja i ovlaštenja utvrđena je osnovana sumnja da je udruženje uslovljavanjem poljoprivrednika realiziralo isplate polovine uplaćenih podsticaja u 14 slučajeva, dok su tri puta pokušali usloviti poljoprivrednike. Dakle, u određenim situacijama, kada su poljoprivrednici isplaćivali udruženju polovinu novca u gotovini, je to realizirano za više pojedinačnih javnih poziva za dodjelu podsticaja u 2011., 2012. i 2013. godini. Odnosno, određeni poljoprivrednici su polovinu podsticaja u gotovini isplaćivali po dva ili tri puta, za svaki odobreni podsticaj u datim godinama.

Radi se o poljoprivrednim proizvođačima na području Gradačca, Kalesije, Visokog, Kaknja, Mostara i Kiseljaka.

U optužnici je predloženo da se pomenutim produži pritvor te da im se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, saopćio je Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Tužilaštva KS.