Interna istraga
262

Član Etičkog odbora SDA: Ako se utvrdi autentičnost snimka, treba preduzeti sankcije

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nermin Alivuković član Etičkog odbora SDA za Klix.ba je prokomentarisao audiosnimak koji je podigao mnogo prašine u ovoj stranci te poručio da su sankcije izgledne ako se potvrdi autentičnost.
"Kada je u pitanju ovaj slučaj koji se pojavio sinoć u medijima, još uvijek nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju. Danas se SDA oglasila saopćenjem, a vjerujem da ćemo tokom iduće sedmice imati podrobnije informacije. Etički odbor je taj koji će u skladu sa Statutom SDA provesti internu istragu", rekao nam je Alivuković.

On je poslušao snimak te nam kazao kako se nada da će i nadležni organi države BiH sprovesti određene radnje te utvrditi autentičnost snimka.

Na pitanje da li je on, kao član Etičkog odbora SDA, čuo elemente koje vode ka sankcijama, Alivuković odgovara:

"Ako se potvrdi autentičnost, organi stranke će sprovesti istragu i treba preduzeti određene sankcije protiv onih koji se pojavljuju u tom snimku".

Nermin Alivuković (Foto: H. M./Klix.ba)
Nermin Alivuković (Foto: H. M./Klix.ba)

Podsjetimo, audiosnimak koji je objavio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na kojem se jasno čuje dogovor za “kupovinu” glasa jednog od delegata na unutarstranačkim izborima za prvog čovjeka sarajevske SDA najava je velike afere koja otvara mnoga pitanja.

Glavni akteri snimka su potpredsjednik SDA i šef kadrovske komisije Asim Sarajlić, zastupnik u Skupštini KS Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović.

Na snimku se spominje lider SDA Bakir Izetbegović, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, budući ministar kulture u Vladi KS Emir Hadžihafizbegović, zatim Senad Hasanspahić, budući SDA-ov ministar za boračka pitanja KS...