Dragan Banjac iz NPS-a
77

Član delegacije NSRS-a se u Rusiji sastao sa vođom ozloglašene organizacije "Noćni vukovi"

S. Š.
Alexander Zaldastanov i Darko Banjac (Foto: Facebook/Darko Banjac)
Alexander Zaldastanov i Darko Banjac (Foto: Facebook/Darko Banjac)
Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske posjetila je ranije tokom ove sedmice Rusiju, a članovi su prisustvovali i sjednici Dume. Međutim, jedan od članova delegacije, Darko Banjac, iskoristio je slobodno vrijeme za druženje sa vođom "Noćnih vukova".
Naime, cijeli svijet u ovom trenutku opravdano izbjegava posjete Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali se delegacija iz RS-a ponosi time i hvali da su zaprimili čestitke zbog stava entiteta o odnosima s Rusijom.

Delegaciju NSRS u Rusiji činili su predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, poslanici Igor Žunić, Darko Banjac, Dragomir Vasić i generalni sekretar NSRS-a Boran Bosančić.

Pored toga što su članovi NSRS-a svoju posjetu iskoristili za sastanak sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije i druženje u krugovima ostalih političara, jedan od poslanika NSRS-a svoje slobodno vrijeme iskoristio je malo drugačije.

Naime, predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac, u Moskvi se susreo sa predsjednikom ruskog motokluba "Noćni vukovi" Alexanderom Zaldastanovim, poznatim i pod nadimkom Hirurg. Podsjećamo, ozloglašenoj proruskoj organizaciji "Noćni vukovi" zabranjen je ulazak u nekoliko evropskih zemalja među kojima je i BiH.

Uz fotografije koje su nastale tokom susreta, Banjac je napisao da je "prijatelju Hirurgu" poklonio grb RS-a, flašu domaće rakije i tamburu sa Kozare uz pojašnjenje da je to "dio tradicije i običaja".

Inače, članovi "Noćnih vukova" česti su gosti u Bosni i Hercegovini, iako im je zabranjen ulazak u našu zemlju. Tako je nekoliko članova ove grupe "prodefilovalo" ulicama Istočnog Sarajeva tokom proslave 9. januara - neustavnog dana RS-a.

Bivši državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić (SDA) u nekoliko navrata je pojašnjavao kako "Noćni vukovi" ulaze u BiH i pored mjera zabrane. Cikotić je tako, nakon posljednje posjete "Noćnih vukova" rekao da oni "ulaze preko istočne granice i kreću se RS-om".

"To je u nadležnosti Granične policije i MUP-ova koji kontrolišu određeni prostor. Govorimo o njihovoj odgovornosti jer su te grupe morale ući preko istočne granice Republike Srbije i BiH i kretati se Republikom Srpskom", objasnio je tada Cikotić za FTV.