BiH
6

CJB Banja Luka: Prijetila opasnost da dođe do napada na Tokića

FENA
Sejfudin Tokić (Foto: FENA)
Sejfudin Tokić (Foto: FENA)
Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas su potvrdili privođenje Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uz obrazloženje da je to naložio dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, kao i da se ispitaju okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Uz Tokića je priveden i A.B., a prijavljen je i napad na novinarsku ekpu “Face” televizije, saopćeno je iz ovog centra.

Iz CJB Banja Luka navode da su policijski službenici preduzimali su mjere i radnje povodom saznanja da će Sejfudin Tokić u 12 sati održati press-konferenciju ispred Skupštine Grada Banja Luka, između ostalog, sa namjerom "prezentovanja daljeg djelovanja bošnjačkog naroda u suprotstavljanju diskriminaciji i pokušaju nasilne pravoslavizacije i srbizacije u ovome dijelu BiH“.

"Sejfudin Tokić je zajedno s A.B. došao u ulicu Srpska između zgrade Skupštine Grada i Hrama Hrista Spasitelja, te pred okupljenim novinarima pokazao ratnu zastavu Armije BiH koju mu je A.B. dao prije početka konferencije", kažu iz CJB Banja Luka.

"Prilikom obraćanja novinarima od strane Sejfudina Tokića, u neposrednoj blizini došlo je do spontanog okupljanja više od trideset građana koji su počeli da negoduju na pokazivanje ratne zastave, a koju je Tokić i dalje držao u rukama, te je došlo do verbalnog sukoba između okupljenih građana i Tokića te je prijetila opasnost da dođe i do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i A.B.", stoji u saopćenju.

"U isto vrijeme u nesprednoj blizini Skupštine Grada, odnosno mjesta gdje se nalazio Tokić, povodom obilježavanja dvadeset treće godišnjice od smrti beba, vršeno je polaganje vijenaca na spomen obilježje Dvanaest beba, a uz prethodno najavljeni skup, na kojem je bilo prisutno oko 150 građana te je postojala realna opasnost da dođe do narušavanju javnog reda i mira i fizičkog napada", navodi se.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, koji je naložio da se lica liše slobode i ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294a Krivičnog zakona Republike Srpske.

Sve dalje mjere i radnje prema licima lišenim slobode preduzimaju se u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka – navodi se u saopćenju.

Također, istog dana u 12.05 sati Operativnom dežurstvu Centra javne bezbjednosti Banja Luka, novinar "Face“ TV, R. H. je prijavo da je ispred Skupštine Grada u ulici Srpska, fizički napadnut od strane njemu nepoznatog lica.

Postupanjem po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je fizički napad izvršilo lice R.G.

U toku je rad na pronalasku lica i dokumentovanju događaja. O svim prikupljenim saznanjima bit će obaviješteno Okružno tužilaštvo Banja Luka radi daljeg postupanja.