Odbijaju izolaciju
27

Civilna zaštita ZDK: Tražimo rješenje da osobe s koronavirusom prisilom stavimo pod nadzor

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj konferenciji za novinare je kazao kako sve mjere koje su ranije donesene nastavljaju važiti do daljnjeg.

Komandant Kriznog štaba civilne zaštite ZDK Arnel Isak je kazao da su sve mjere na nivou kantona povezane s naredbama Federalnim štabom civilne zaštite i Kriznog štaba ZDK.

"Produžen je rok važenja svih mjera koje su do sada donesene. Danas smo Kriznom štabu uputili zahtjev da osigura prostor koji bi se koristio za smještaj osoba u izolaciji. Pozivam građane da zaštite svoje porodice i sugrađane i sa svojim ponašanjem budu primjer drugim građanima", izjavio je Isak.

Dodao je da su 19. marta zatražili od Federacije BiH da Zeničko-dobojskom kantonu osigura potrebnu zaštitnu opremu za ljekare te aparate za tretman osoba zaraženih koronavirusom s akcentom na respiratore.

"Vlada FBiH ništa još nije uputila nama, a Vlada ZDK priprema pomoć privrednicima i oni koji budu najugroženiji u ovoj situaciji će po odredbi ministarstva privrede dobiti pomoć", kazao je Isak.

Pojasnio je kako inicijativu o prekidu zabrane kretanja mlađih od 18 godina ne mogu samoinicijativno provesti te da poštuju odredbe Federalnog štaba civilne zaštite.

Direktor Kantonalnog štaba civilne zaštite Džavid Aličić je kazao da pokušavaju olakšati život građanima i da Federalni štab civilne zaštite naredbe donosi bez konsultovanja kantonalnih štabova. Na području kantona nekoliko osoba zaraženih koronavirusom je odbilo otići u izolaciju i nalaze se u svojim kućama.

"Danas je razgovarano na tu temu, zloupotrebljava se zakonska legislativa koja im daje tu mogućnost. Danas ćemo poslati hitnu inicijativu Federalnom nivou da se te osobe pod prisilom mogu staviti pod nekakav nadzor", izjavio je Aličić.

Komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao da nadziru oko 3.000 osoba u samoizolaciji te uredno provode sve mjere koje su nametnute od Federalnog štaba.

"Ove mjere se poštuju, tako da u protekla 24 sata imamo pet prekršaja dobne zabrane, pet samoizolacije i sedam prekršaja izdatih tokom zabrane kretanja. Ponosan sam što proteklih dana građani staju na stranu provođenja mjera. Imamo građane koji provode mjeru, sarađuju s nama i postaju svjesni važnosti provođenja mjera. Hvala svim građanima ZDK koji u punom kapacitetu poštuju naredbe. Aplauz u 20 sati treba ići i građanima koji poštuju ono što je naređeno od nadležnih", izjavio je Šut.

Od danas je u Zeničko-dobojskom kantonu omogućen rad onih objekata koji imaju šaltersku prodaju te dostavu hrane na kućnu adresu.