Opasno po zdravlje
6

Civilna zaštita: Zbog požara zabraniti pristup građanima deponiji u Goraždu

Piše: E. A.
Kantonalni štab Civilne zaštite održao je vanrednu sjednicu zbog požara na gradskoj deponiji smeća u Šišetima. Požar je lokalizovan, još nije ugašen, a posljedice dima mogu negativno uticati na zdravlje stanovništva, istaknuto je ovom prilikom.

Podsjetimo da su na spriječavanju širenja požara danonoćno angažovani pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i uposlenici JKP "6.mart".

Tokom vanredne sjednice štaba, građanima su izdate preporuke da se ne izlažu udisanju dima od nepoznatih supstanci koje se odlažu na deponiji, a naglašena je potreba obezbjeđenja deponije u smislu zabrane pristupa građanima, koji se direktno izlažu zarazi.

"Opasnostima po zdravlje posebno su izloženi stanovnici koji žive u naseljima u blizini deponije, ali i ostali građani Goražda", rečeno je tokom sastanka.

Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde izdao je preporuke za zaštitu stanovništva, posebno hroničnih odnosno respiratornih i kardiovaskularnih bolesnika koji se, koliko je moguće, ne trebaju izlagati dimu, a mjera opreza u tom smislu trebaju se pridržavati i ostali građani.

Pomoćnica gradonačelnika za poslove Civilne zaštite Grada Goražda Samira Drakovac istakla je potrebu obezbjeđenja adekvatne menahizacije i zemlje, kako bi se zatrpalo žarište. U tom smislu dogovoreno je da Ministarstvo privrede u saradnji sa JP Bosanskopodrinjske šume pokuša obezbjediti dovoljne količine zemlje, jer se požar više ne može gasiti vodom.