{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čivić: Prestati negirati bosanski jezik u školama u RS-u

F
16.3.2016. u 16:43
0
144
Čivić: Prestati negirati bosanski jezik u školama u RS-u
0
Čivić: Prestati negirati bosanski jezik u školama u RS-u
Foto: Ilustracija
Pitanje negiranja bosanskog jezika ne spominje se u Prijedlogu strategije razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj za period od 2016. do 2021. godine, što nije dobro upozorio je danas poslanik Koalicije "Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić (SDA).
Ponovio je da bošnjački đaci, kao pripadnici konstitutivnog naroda, imaju ustavno i zakonsko pravo da izučavaju nastavu na svom jeziku.

"Nećemo dozvoliti da se uporno negira to pravo i pravi degradacija u obrazovnom sistemu", ukazao je Čivić, podsjetivši na probleme koji mogu imati bošnjački učenici prilikom upisa na fakultete u Federaciji BiH ili Brčko Distriktu, ukoliko im u svjedočanstva obrazovne ustanove u RS-u ne upisuju bosanski jezik.

"Takve stavove treba promijeniti i omogućiti svima da izučavaju i njeguju svoj jezik", naveo je Čivić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu strategije razvoja obrazovanja.

Postavio je i pitanje ko je u proteklih više od 15 godina dozvoljavao privatnim fakultetima u RS-u da imaju studijske programe medicine, prava i pedagogije te da li je ustavna nova odluka o njihovoj zabrani.

Koalicija "Domovina“ je amandmanski zatražila dopunu predložene strategije razvoja obrazovanja u RS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: